ROBLOVÁ, Vendula, Miroslava BITTOVÁ, Petr KUBÁŇ a Vlastimil KUBÁŇ. Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products. Journal of Separation Science. Germany: WILEY-V C H VERLAG GMBH, 2016, roč. 39, č. 14, s. 2862-2868. ISSN 1615-9306. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/jssc.201600235.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products
Autoři ROBLOVÁ, Vendula (203 Česká republika, domácí), Miroslava BITTOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika, garant).
Vydání Journal of Separation Science, Germany, WILEY-V C H VERLAG GMBH, 2016, 1615-9306.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.557
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00090828
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1002/jssc.201600235
UT WoS 000380728700024
Klíčová slova česky kapilární elektroforéza, fingerprint, Máta peprná, mátový čaj
Klíčová slova anglicky Capillary electrophoresis; Fingerprinting; Infusions; Mentha x piperita; Peppermint tea
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 30. 3. 2017 14:37.
Anotace
In this work aqueous infusions from ten Mentha herbal samples (four different Mentha species and six hybrids of Mentha x piperita) and 20 different peppermint teas were screened by capillary electrophoresis with UV detection. The fingerprint separation was accomplished in a 25 mM borate background electrolyte with 10% methanol at pH 9.3. The total polyphenolic content in the extracts was determined spectrophotometrically at 765 nm by a Folin-Ciocalteu phenol assay. Total antioxidant activity was determined by scavenging of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical at 515 nm. The peak areas of 12 dominant peaks from CE analysis, present in all samples, and the value of total polyphenolic content and total antioxidant activity obtained by spectrophotometry was combined into a single data matrix and principal component analysis was applied. The obtained principal component analysis model resulted in distinct clusters of Mentha and peppermint tea samples distinguishing the samples according to their potential protective antioxidant effect. Principal component analysis, using a non-targeted approach with no need for compound identification, was found as a new promising tool for the screening of herbal tea products.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 11:07