2016
Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products
ROBLOVÁ, Vendula, Miroslava BITTOVÁ, Petr KUBÁŇ a Vlastimil KUBÁŇZákladní údaje
Originální název
Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products
Autoři
ROBLOVÁ, Vendula (203 Česká republika, domácí), Miroslava BITTOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika, garant)
Vydání
Journal of Separation Science, Germany, WILEY-V C H VERLAG GMBH, 2016, 1615-9306
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Německo
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.557
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00090828
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000380728700024
Klíčová slova česky
kapilární elektroforéza, fingerprint, Máta peprná, mátový čaj
Klíčová slova anglicky
Capillary electrophoresis; Fingerprinting; Infusions; Mentha x piperita; Peppermint tea
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 30. 3. 2017 14:37, Ing. Andrea Mikešková
Anotace
V originále
In this work aqueous infusions from ten Mentha herbal samples (four different Mentha species and six hybrids of Mentha x piperita) and 20 different peppermint teas were screened by capillary electrophoresis with UV detection. The fingerprint separation was accomplished in a 25 mM borate background electrolyte with 10% methanol at pH 9.3. The total polyphenolic content in the extracts was determined spectrophotometrically at 765 nm by a Folin-Ciocalteu phenol assay. Total antioxidant activity was determined by scavenging of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical at 515 nm. The peak areas of 12 dominant peaks from CE analysis, present in all samples, and the value of total polyphenolic content and total antioxidant activity obtained by spectrophotometry was combined into a single data matrix and principal component analysis was applied. The obtained principal component analysis model resulted in distinct clusters of Mentha and peppermint tea samples distinguishing the samples according to their potential protective antioxidant effect. Principal component analysis, using a non-targeted approach with no need for compound identification, was found as a new promising tool for the screening of herbal tea products.