J 2016

Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products

ROBLOVÁ, Vendula, Miroslava BITTOVÁ, Petr KUBÁŇ a Vlastimil KUBÁŇ

Základní údaje

Originální název

Capillary electrophoresis fingerprinting and spectrophotometric determination of antioxidant potential for classification of Mentha products

Autoři

ROBLOVÁ, Vendula (203 Česká republika, domácí), Miroslava BITTOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Journal of Separation Science, Germany, WILEY-V C H VERLAG GMBH, 2016, 1615-9306

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Německo

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.557

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00090828

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000380728700024

Klíčová slova česky

kapilární elektroforéza, fingerprint, Máta peprná, mátový čaj

Klíčová slova anglicky

Capillary electrophoresis; Fingerprinting; Infusions; Mentha x piperita; Peppermint tea

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 30. 3. 2017 14:37, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

In this work aqueous infusions from ten Mentha herbal samples (four different Mentha species and six hybrids of Mentha x piperita) and 20 different peppermint teas were screened by capillary electrophoresis with UV detection. The fingerprint separation was accomplished in a 25 mM borate background electrolyte with 10% methanol at pH 9.3. The total polyphenolic content in the extracts was determined spectrophotometrically at 765 nm by a Folin-Ciocalteu phenol assay. Total antioxidant activity was determined by scavenging of 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical at 515 nm. The peak areas of 12 dominant peaks from CE analysis, present in all samples, and the value of total polyphenolic content and total antioxidant activity obtained by spectrophotometry was combined into a single data matrix and principal component analysis was applied. The obtained principal component analysis model resulted in distinct clusters of Mentha and peppermint tea samples distinguishing the samples according to their potential protective antioxidant effect. Principal component analysis, using a non-targeted approach with no need for compound identification, was found as a new promising tool for the screening of herbal tea products.