ŠIMÁNĚ, Michal, Jiří ZOUNEK a Dana KNOTOVÁ. Učitelé základních škol jako nástroj ateizace společnosti v komunistickém Československu. In XXIV. výroční konferenci České asociace pedagogického výzkumu s tématem "Síťování (networking) v pedagogickém výzkumu", České Budějovice, 15.-16. září 2016. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Učitelé základních škol jako nástroj ateizace společnosti v komunistickém Československu
Název anglicky Basic school teachers as a tool of secularization of society in communist Czechoslovakia
Autoři ŠIMÁNĚ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí), Jiří ZOUNEK (203 Česká republika, domácí) a Dana KNOTOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání XXIV. výroční konferenci České asociace pedagogického výzkumu s tématem "Síťování (networking) v pedagogickém výzkumu", České Budějovice, 15.-16. září 2016, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00088155
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Basic school; teachers; communism; secularization policies; Czechoslovakia; oral history
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 11. 4. 2017 17:00.
Anotace
Cílem příspěvku je popsat a interpretovat každodenní situace, ve kterých učitelé museli plnit úkoly vládnoucí strany, respektive naplňovat nařízení Komunistické strany Československa (KSČ) podporující ateizaci společnosti. Konkrétně se zajímáme o to, jaké úkoly museli v tomto směru plnit a jakým způsobem se s těmito úkoly vyrovnávali. Současně s tímto cílem se zajímáme i otázku ideologicko-politické přípravy učitelů na tuto činnost během jejich studia učitelství. Zajímá nás, jakým způsobem se tato příprava uskutečňovala a jak ji učitelé vnímali.Výsledky výzkumu ukazují, že učitelé se při plnění úkolů komunistického vedení v otázkách ateizace společnosti dostávali do složitého postavení. To plynulo na jedné straně z očekávání vládnoucího režimu, že učitelé budou svědomitě a bez výhrad plnit jeho pokyny, na druhé straně snahou učitelů, co nejméně negativně zasahovat do života žáků, případně jejich rodičů.
Anotace anglicky
This contribution aims to describe, explain and interpret everyday situations teachers found themselves in, having to meet the tasks assigned to them by the party in power and comply with the directives of the Communist Party of Czechoslovakia designed to implement its secularization policies. We are specifically interested in what tasks they were expected to meet and how they complied with them. We are also concerned with what the ideological-political training of teacher-to-be during their study at pedagogical faculties was.The study shows that the situations teachers found themselves in in connection with meeting these tasks were often not easy to face. This was, on the one hand, due to the expectations of the political establishment that teachers would obey their instructions meticulously and without reservations. The teachers, on the other hand, strove to interfere with their students’, or the latter’s parents’ lives in negative ways as little as possible.
Návaznosti
GA14-05926S, projekt VaVNázev: Každodenní život základní školy v období normalizace pohledem učitelů. Využití orální historie při studiu soudobých dějin školství
Investor: Grantová agentura ČR, Každodenní život základní školy v období normalizace pohledem učitelů. Využití orální historie při studiu soudobých dějin školství
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 01:51