SMOLÍK, Josef. Vymezení, definiční znaky a typy organizovaného zločinu. Kultura Bezpieczeństwa. Nauka – Praktyka – Refleksje. Krakow: Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie, 2016, roč. 22, č. 22, s. 421-441. ISSN 2299-4033.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vymezení, definiční znaky a typy organizovaného zločinu
Název česky Vymezení, definiční znaky a typy organizovaného zločinu
Název anglicky Definition, defining features and types of organizaed crime
Autoři SMOLÍK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Kultura Bezpieczeństwa. Nauka – Praktyka – Refleksje, Krakow, Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie, 2016, 2299-4033.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/16:00090932
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky Organizovaný zločin; bezpečnost; definice; výzkum
Klíčová slova anglicky Organized crime; security; definition; research
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Josef Smolík, Ph.D., MBA, LL.M., MSc., učo 42956. Změněno: 23. 9. 2016 16:20.
Anotace
Tento článek se zaměřil na definice organizovaného zločinu, které jsou dostupné v české literatuře a využívané ve výzkumech. Představeny byly definice jednotlivých autorů, ale i významných mezinárodních institucí. Následně byly diskutovány i definiční znaky organizovaného zločinu, a nejčastější trestné činy, které jsou s organizovaným zločinem spojovány. Představeny byly i vybrané typologie tohoto fenoménu a diskuse vztahující se k negativním projevům organizovaného zločinu. Z hlediska bezpečnostní problematiky, a bezpečnostní kultury jednotlivých států, lze také konstatovat, že OZ lze jen obtížně eliminovat, nicméně lze poukázat na zvýšenou efektivitu postupů v případě mezinárodní spolupráce při boji s organizovaným zločinem.
Anotace anglicky
This article focuses on definitions of organized crime that are available in the Czech literature and are often used in academic research. The definitions of particular authors as well as major international institutions are introduced. Subsequently there are discussed the defining features of organized crime and the most common crimes associated with organized crime. Selected typologies of this phenomenon and discussions related to the negative manifestations of organized crime are also mentioned. In terms of security issues and the security culture of individual states it can be stated that organized crime is difficult to eliminate but we can point to the increased efficiency of procedures in case of international cooperation in combating organized crime.
VytisknoutZobrazeno: 3. 9. 2024 18:35