DAŇSOVÁ, Petra a Kristína KICKOVÁ. Temperament dítěte: souvislosti s vybranými charakteristikami na straně matky. In Psychologické dny Olomouc 2016. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Temperament dítěte: souvislosti s vybranými charakteristikami na straně matky
Název anglicky Child temperament and its association with maternal characteristics
Autoři DAŇSOVÁ, Petra a Kristína KICKOVÁ.
Vydání Psychologické dny Olomouc 2016, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky temperament dítěte; depresivita matky; mateřské sebehodnocení
Klíčová slova anglicky child temperament; depression; maternal self-esteem
Změnil Změnila: Mgr. Petra Pátková Daňsová, Ph.D., učo 363837. Změněno: 26. 9. 2016 11:28.
Anotace
Příspěvek se zabývá souvislostmi mezi temperamentem dítěte, mírou depresivních symptomů matky a mateřským sebehodnocením žen. Online výzkumu se zúčastnilo 307 žen (věk 20 – 45 let), které mají 3 měsíční dítě. Výsledky poukazují na mediační vliv mateřského sebehodnocení na vztah mezi mírou depresivních symptomů matky a temperamentem dítěte. Temperament dítěte ovlivňuje míru depresivních symptomů matky pouze velmi slabě a pouze do té míry, do jaké ovlivňuje mateřské sebehodnocení.
Anotace anglicky
The study focuses on the relationships between child temperament, mother´s depression symptoms and maternal self-esteem. Mothers (N=307, age 20 – 45) filled out an online questionnaire. The results showed a mediation effect of the maternal self-esteem on the relationship between depression symptoms and child temperament. Temperament of the child affects maternal depression only very weakly, and only to the extent that it affects maternal self-esteem.
Návaznosti
GA16-11015S, projekt VaVNázev: "Yummy mummy" ideál a skutečnost: Od rozdílů v osobnosti matek a způsobu péče o děti k batolecímu vývoji a citové vazbě (Akronym: YUMMY)
Investor: Grantová agentura ČR, "Yummy mummy" ideál a skutečnost: Od rozdílů v osobnosti matek a způsobu péče o děti k batolecímu vývoji a citové vazbě
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 03:55