SYSLOVÁ, Zora a Nina ZIKLOVÁ. Developing Professional Skills in Pre-primary Teachers via Reflexion and Self-Reflection. e-Pedagogium. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2016, roč. 16, č. 2, s. 108-119. ISSN 1213-7758.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Developing Professional Skills in Pre-primary Teachers via Reflexion and Self-Reflection
Název česky Rozvoj profesních dovedností předškolních pedagogů prostřednictvím reflexe a sebereflexe
Autoři SYSLOVÁ, Zora (203 Česká republika, garant, domácí) a Nina ZIKLOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání e-Pedagogium, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, 2016, 1213-7758.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00090978
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky reflexe; sebereflexe; učitel mateřské školy; student; přípravné vzdělávání; profesní rozvoj
Klíčová slova anglicky reflection; self-reflection; kindergarten teacher; student; pre-service teacher training; professional development
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Zora Syslová, Ph.D., učo 243595. Změněno: 29. 3. 2017 13:13.
Anotace
This study brings for discussion on pre-primary education the view upon developing reflective skills of students of pre-primary teaching as well as using self-reflection in the work of kindergarten teachers. The authors talk in the introduction to the study about reflection as in teaching as the key factor in the professional growth in both the pre-service teachers as well as the in-service teachers. They are presenting the information on the state of the art findings in this field. The key part of the text is devoted to action research within which the video recording of the teacher´s own work was used and reflected upon subsequently (reflection on action). Analysing and evaluating one´s own work brings the teacher information on the positive moments of his/her approaches, on the education management as well as on the critical moments of the educational reality. In the conclusion of the study the authors reflect upon the possibilities of action research in connection with developing reflective skills as well as its use in implementing more effective educational strategies in pre-primary education.
Anotace česky
Předložená studie přináší do diskurzu o předškolním vzdělávání pohled na rozvoj reflektivních dovedností studentů Učitelství pro mateřské školy a využití sebereflexe v práci učitelky mateřské školy. Autorky se v úvodu textu věnují reflexi pedagogické činnosti jako klíčovému faktoru profesního růstu jak u studentů učitelství, tak u učitelů v praxi. Přinášejí informace o dosavadních zjištěních v této oblasti. Stěžejní se stává část věnovaná akčnímu výzkumu, v rámci něhož byla využita videonahrávka vlastní práce a její následná reflexe (reflection on action). Analýza a hodnocení vlastní práce přináší učiteli informace o pozitivních momentech jeho přístupů a o organizaci vzdělávání, stejně jako o kritických místech edukační reality. V závěru se autorky zamýšlí nad možnostmi akčního výzkumu v souvislosti s rozvojem reflektivních dovedností a jeho využití k zavádění efektivnějších vzdělávacích strategií v předškolním vzdělávání.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 13:13