KASL, František. Internet věcí a ochrana dat v evropském kontextu. Revue pro právo a technologie. Masarykova univerzita, 2016, roč. 7, č. 13, s. 111-146, 35 s. ISSN 1804-5383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Internet věcí a ochrana dat v evropském kontextu
Název anglicky Internet of things and data protection in the European context
Autoři KASL, František.
Vydání Revue pro právo a technologie, Masarykova univerzita, 2016, 1804-5383.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW fulltext
Klíčová slova česky internet věcí, ochrana dat, Obecné nařízení o ochraně údajů
Klíčová slova anglicky Internet of Things, data protection, General Data Protection Regulation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Ing. František Kasl, Ph.D., učo 462266. Změněno: 5. 10. 2016 10:05.
Anotace
Příspěvek je věnován vybraným aspektům Obecného nařízení o ochraně osobních údajů v kontextu internetu věcí. Po úvodním vymezení tohoto technologického trendu je pozornost zaměřena na tři dílčí oblasti úpravy, a to s ohledem na specifika internetu věcí. Prvně je otevřena otázka ochranných opatření a pseudonymizace údajů a problémů s tím spojeným. Následně je pojednáno o významu posunu k samoregulaci v podobě posouzení vlivu a omezeních, která vyplývají v tomto směru z jiných souvisejících ustanovení úpravy. Jako třetí je zmíněna nově zavedená obecná mandatorní oznamovací povinnost v případě narušení bezpečnosti osobních údajů a představen kontext této problematiky v širším než evropském měřítku. V závěru je pojednáno o rizicích, kterým čelí efektivní prosazení nově přijaté úpravy, a výzvách, které je zapotřebí zdolat před jeho účinností.
Anotace anglicky
The contribution is dedicated to selected aspects of the General Data Protection Regulation in the context of the Internet of Things. Following the introductory definition of this new technological trend, the attention is turned to its three partial aspects while taking into account the specifics of the Internet of Things. Firstly is opened the question of protection measures and data pseudonymization and the related problems. Next is addressed the significance of the shift towards self-regulation represented by the impact assessment and restrictions, which follow in this regard from related provisions. As third is mentioned the new general mandatory obligation to notify a personal data breach and the broader than European context of this issue is introduced. In conclusion are addressed the risks, which stand against the putting of the newly adopted regulation into effect, and the challenges, which need to be overcome until its coming into force.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 18:30