TŮMA, František. Konverzační analýza a interakce ve třídě: východiska a metodologické aspekty. Pedagogická orientace. Brno: ČPdS, 2016, roč. 26, č. 3, s. 415-441. ISSN 1211-4669. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/PedOr2016-3-415.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konverzační analýza a interakce ve třídě: východiska a metodologické aspekty
Název anglicky Conversation analysis and classroom interaction: Background and methodological aspects
Autoři TŮMA, František (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pedagogická orientace, Brno, ČPdS, 2016, 1211-4669.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00088255
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PedOr2016-3-415
Klíčová slova česky konverzační analýza; interakce ve třídě; metodologie výzkumu; intersubjektivita
Klíčová slova anglicky conversation analysis; classroom interaction; research methodology; intersubjectivity
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. František Tůma, Ph.D., učo 119281. Změněno: 6. 3. 2017 13:16.
Anotace
Cílem předkládané metodologické studie je pojednat o etnometodologické konverzační analýze jako o metodě uplatnitelné ve výzkumu interakce ve třídě. Studie nastiňuje stav teoretické a metodologické reflexe v této oblasti pedagogického výzkumu (část 1), vymezuje pozici konverzační analýzy a pojednává o intersubjektivitě v interakci, k jejímuž hlubšímu pochopení může konverzační analýza přispět (část 2). Studie dále pojednává o východiscích konverzační analýzy, ze kterých jsou odvozeny principy a postupy při transkribování a analýze dat (část 3). Tyto principy a postupy jsou na vybraných datových ukázkách názorně ilustrovány, přičemž je pozornost věnována i párovým sekvencím, střídání mluvčích a opravám, které představují oblasti zájmu konverzační analýzy (část 4). V závěru textu je pojednáno o kritice konverzační analýzy a některých vývojových tendencích v konverzačněanalytickém výzkumu. Je vyvozeno, že konverzační analýza umožňuje postihnout lokálně utvářené vzájemné porozumění mezi účastníky v interakci a zároveň zohlednit institucionální (didaktické) aspekty interakce ve třídě.
Anotace anglicky
The aim of the present methodological study is to discuss ethnomethodological conversation analysis as a method that can be used in classroom interaction research. The study outlines the current state-of-the-art of theoretical and methodological reflection in this area of research (section 1), defines the position of conversation analysis and discusses intersubjectivity in interaction, to whose deeper understanding conversation analysis can contribute (section 2). After that the study discusses the background of conversation analysis, from which principles and procedures of transcribing and analyzing data are derived (section 3). These principles and procedures are then illustrated on selected data excerpts, paying attention to adjacency pairs, turn-taking and repair, which represent basic areas of interest in conversation-analytic research (section 4). The final part of the study discusses some criticism related to conversation analysis as well as selected developmental issues in conversation-analytic research. It is concluded that conversation analysis allows for addressing the local mutual understanding among the participants in interaction and, at the same time, for considering institutional (didactic) aspects of classroom interaction.
Návaznosti
GA15-08857S, projekt VaVNázev: Interakce ve výuce anglického jazyka na vysoké škole
Investor: Grantová agentura ČR, Interakce ve výuce anglického jazyka na vysoké škole
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:15