KRULIŠOVÁ, Kateřina Judith. Srovnání postav teroristek v díle Borise Savinkova Kůň bledý a Leonida Andrejeva Povídka o sedmi oběšených (Comparison of Literary Characters of Female Terrorists in Boris Savinkov's The Pale Horse and Leonid Andreyev's The Seven Who Were Hanged). In Pospíšil, Ivo; Zelenka, Miloš. Z dějin literární vědy : metody a přístupy II. Brno: Tribun EU, 2016, p. 31-39. ISBN 978-80-263-1059-4.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Srovnání postav teroristek v díle Borise Savinkova Kůň bledý a Leonida Andrejeva Povídka o sedmi oběšených
Name (in English) Comparison of Literary Characters of Female Terrorists in Boris Savinkov's The Pale Horse and Leonid Andreyev's The Seven Who Were Hanged
Authors KRULIŠOVÁ, Kateřina Judith (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Brno, Z dějin literární vědy : metody a přístupy II, p. 31-39, 9 pp. 2016.
Publisher Tribun EU
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study Literature, mass media, audio-visual activities
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/00216224:14210/16:00091445
Organization unit Faculty of Arts
ISBN 978-80-263-1059-4
Keywords (in Czech) terorista; revolucionář; mýtus; archetyp; ženské postavy; ruská literatura
Keywords in English Terrorist; Revolutionary; Myth; Archetype; Female Characters; Russian Literature
Tags RIV - zkontrolováno, rivok
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Changed: 7/4/2017 13:00.
Abstract
Text se zabývá srovnáním dvou různých přístupů k zobrazení ženy teroristky v textech, které se staly součástí revoluční mytologie na začátku XX století. Ruská literatura, ve které se postava teroristy revolucionáře vyskytovala od publikace knihy Podpolnaja Rossija Stěpňaka-Kravčinského, se se vznikem Strany socialistů revolucionářů, kde bylo zastoupení žen větší, než kdy dříve, zaměřila na postavu teroristky. Boris Savinkov v Koni Bledém a Leonid Andrejev v Povídce o sedmi oběšených zobrazují teroristku jako členku teroristické organizace a navzdory pokusům představit ženu jako řadovou členku skupiny, autoři propojují postavu teroristky s archetypy, které jsou čistě ženské.
Abstract (in English)
The paper deals with comparison of different ways of portraying a female terrorist revolutionary in texts that became a part of a revolutionary mythology at the beginning of XX century. Russian literature, dealing with the character of a terrorist revolutionary since the publication of Sergei Stepniak-Kravchinsky’s Underground Russia focused on the charater of a female terrorist with forming the Party of Socialist Revolutionaries where the representation of women was higher than ever before. Boris Savinkov in The Pale Horse and Leonid Andreyev in The Seven Who Were Hanged both depicted a female terrorist as a member of a terrorist group but despite the atempts to introduce the woman as a common member of the group the authors interconnected her character with archetypes that are asscociated solely with a woman.
Links
MUNI/A/0959/2015, interní kód MUName: Generační konflikt a jeho odraz ve slovanských literaturách, jazycích a kulturách
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 22/5/2024 04:20