KUNDT, Radek. Kognitivní věda o náboženství: Evoluční a experimentální výzkumné programy LEVYNY. In Veřejná přednáška Interdisciplinárního centra LMS Language Mind and Society Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kognitivní věda o náboženství: Evoluční a experimentální výzkumné programy LEVYNY
Název česky Kognitivní věda o náboženství: Evoluční a experimentální výzkumné programy LEVYNY
Název anglicky Cognitive Science of Religion: LEVYNA's Evolutionary and Experimental Research Programs
Autoři KUNDT, Radek.
Vydání Veřejná přednáška Interdisciplinárního centra LMS Language Mind and Society Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Radek Kundt, Ph.D., učo 42130. Změněno: 14. 11. 2016 19:52.
Anotace
Náboženství je v pohledu kognitivní vědy o náboženství (CSR) přirozený fenomén, který vyvěrá z evolučně vyvinutých mechanismů lidského mozku. Přednáška nastíní základní teoretické principy CSR a zaměří se na dva metodologické postupy, evoluční studium a experiment. Poté co nabídne úvod do aktuálně nejvlivnějších evolučních teorií náboženství (náboženství jako vedlejší produkt evoluce, náboženství jako individuální adaptace, náboženství jako skupinová kulturní adaptace), přejde volně k ukázkám experimentů realizovaných v rámci Laboratoře pro experimentální výzkum náboženství (LEVYNA). Ty budou sloužit jako ilustrace jejích výzkumných programů, které směřují k hlubší provázanosti evolučního teoretizování s laboratorním a terénním experimentem. Ukázky zahrnou výzkum efektů extrémních rituálů a fyziologické excitace na prosociální chování, efektů náboženských symbolů na nemorální chování či efektů úzkosti na spontánní ritualizaci.
Návaznosti
EE2.3.20.0048, projekt VaVNázev: Laboratoř pro experimentální výzkum náboženství
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:29