IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ, Lydie, Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ, Světlana LUČANOVÁ, Jakub KAŠTOVSKÝ, Kristína MUSILOVÁ, Michaela BARTOŠOVÁ, Lubomír KUKLA a Martina KUKLETOVÁ. Variabilita v genech pro chuťové receptory, jejich vztah k výběru potravin a asociace se zdravím, resp. chorobami. In 7. ročník mezinárodní stomatologické konference 2016 „Víme, jak na zubní kaz“, Olomouc. 2016. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@misc{1360401, author = {Izakovičová Hollá, Lydie and Bořilová Linhartová, Petra and Lučanová, Světlana and Kaštovský, Jakub and Musilová, Kristína and Bartošová, Michaela and Kukla, Lubomír and Kukletová, Martina}, booktitle = {7. ročník mezinárodní stomatologické konference 2016 „Víme, jak na zubní kaz“, Olomouc.}, title = {Variabilita v genech pro chuťové receptory, jejich vztah k výběru potravin a asociace se zdravím, resp. chorobami}, year = {2016} }
TY - SLIDE ID - 1360401 AU - Izakovičová Hollá, Lydie - Bořilová Linhartová, Petra - Lučanová, Světlana - Kaštovský, Jakub - Musilová, Kristína - Bartošová, Michaela - Kukla, Lubomír - Kukletová, Martina PY - 2016 TI - Variabilita v genech pro chuťové receptory, jejich vztah k výběru potravin a asociace se zdravím, resp. chorobami N2 - Preference výběru potravin a dietní návyky jsou významně ovlivněny nejenom volbou životního stylu ale i interindividuálními rozdíly ve vnímání chuti, které jsou zčásti geneticky determinovány. V příspěvku budou prezentovány nové poznatky o vlivu polymorfizmů v genech pro chuťové receptory na příjem potravy a jejich vztah k vybraným chronickým onemocněním. Varianty genů pro „umami“ chuťové receptory (T1R1 a T1R3) a receptory pro slanou chuť (epiteliální sodíkový kanál - ENaC a receptor pro kapsaicin - TRPV1) byly asociovány se zvýšeným příjmem glutamátu/L-aminokyselin a soli. Polymorfizmy v genu pro translokázu mastných kyselin (CD36) byly spojeny s rozdíly v příjmu tuků a jsou považovány za biomarkery chronických kardiovaskulárních chorob. Variabilita v genu pro receptor hořké chuti (T2R38) byla asociována s odmítáním brukvovité zeleniny a kompenzačně zvýšeným příjmem tučné a sladké potravy a specifické varianty v genech receptorů pro sladkou chuť (T1R2 a T1R3) byly spojeny se zvýšeným příjmem sladkostí, obezitou a rizikem rozvoje zubního kazu. Tento závěr jsme potvrdili v naší studii, kdy jsme analyzovali jednonukleotidové polymorfizmy (SNPs) v genech pro T1R2 (Ile191Val, rs35874116) a glukózový transportér GLUT2 (Thr110Ile, rs5400) ve vzorku 637 českých dětí se zubním kazem, resp. zdravou denticí. Závěrem můžeme konstatovat, že nové poznatky z molekulárně biologických a genetických studií na poli chuťových receptorů mohou přispět k pochopení jejich funkce ve zdraví i nemoci a napomoci tak k vývoji personalizované strategie prevence vzniku a rozvoje vybraných chronických chorob. ER -
IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ, Lydie, Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ, Světlana LUČANOVÁ, Jakub KAŠTOVSKÝ, Kristína MUSILOVÁ, Michaela BARTOŠOVÁ, Lubomír KUKLA a Martina KUKLETOVÁ. Variabilita v genech pro chuťové receptory, jejich vztah k výběru potravin a asociace se zdravím, resp. chorobami. In \textit{7. ročník mezinárodní stomatologické konference 2016 „Víme, jak na zubní kaz“, Olomouc.}. 2016.
|