2016
Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation
ZAPLETALOVÁ, Martina, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ, Omar ŠERÝ et. al.Základní údaje
Originální název
Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation
Autoři
ZAPLETALOVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Omar ŠERÝ (203 Česká republika, domácí) a Jan LOCHMAN (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Journal of Biotechnology, Amsterdam, Elsevier, 2016, 0168-1656
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Nizozemské království
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.599
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00088379
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000382193600005
Klíčová slova anglicky
Rumen fluid; Bioreactor; Redox potential; Microbiome analysis; 16S rDNA
Změněno: 30. 3. 2017 11:43, Ing. Andrea Mikešková
Anotace
V originále
To study the various processes in the rumen the in vitro techniques are widely used to realize more controlled and reproducible conditions compared to in vivo experiments. Mostly, only the parameters like pH changes, volatile fatty acids content or metabolite production are monitored. In this study we examine the bacterial community dynamics of rumen fluid in course of ten day cultivation realize under standard conditions described in the literature. Whereas the pH values, total VFA content and A/P ratio in bioreactor were consistent with natural conditions in the rumen, the mean redox-potential values of 251 and 243 mV were much more negative. For culture-independent assessment of bacterial community composition, the Illumina MiSeq results indicated that the community contained 292 bacterial genera. In course of ten days cultivation a significant changes in the microbial community were measured when Bacteroidetes to Firmicutes ratio changed from 3.2 to 1.2 and phyla Proteo bacteria and Actino bacteria represented by genus Bifido bacterium and Olsenella significantly increased. The main responsible factor of these changes seems to be very low redox potential in bioreactor together with accumulation of simple carbohydrates in milieu as a result of limited excretion of fermented feed and absence of nutrient absorbing mechanisms. (C) 2016 Elsevier B.V. All rights reserved.
Návaznosti
GA13-34134S, projekt VaV |
| ||
MUNI/A/1265/2015, interní kód MU |
|