ŠKROBÁNKOVÁ, Klára. Ján Cikker a jeho Antigona. Slovenské divadlo : časopis Slovenskej akadémie vied. Bratislava: Slovenská akadémie vied, 2016, roč. 64, č. 2, s. 215-223. ISSN 0037-699X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ján Cikker a jeho Antigona
Název anglicky Ján Cikker and His Antigona
Autoři ŠKROBÁNKOVÁ, Klára (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Slovenské divadlo : časopis Slovenskej akadémie vied, Bratislava, Slovenská akadémie vied, 2016, 0037-699X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00092012
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky opera; libreto; Ján Cikker; Sofoklés; Antigona
Klíčová slova anglicky opera; libretto; Ján Cikker; Sophocles; Antigone
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 27. 3. 2017 18:15.
Anotace
Studie se zabývá nedokončeným operním libretem Antigona slovenského skladatele Jána Cikkera (1911 – 1989). V libretu Cikker adaptuje Sofoklovu tragédii, ovšem do výsledného textu také přidává elementy, které je možno identifikovat jako reference k dobové politice a reáliím konce osmdesátých let 20. století. Pomocí komparativní analýzy předlohy s libretizací jsou popisovány postupy, které Cikker používá pro zachování idejí původního dramatu za současného zvýraznění náležitostí typických pro operu. Libreto je zde nahlíženo jako plnohodnotný text schopný nezávislé existence, jež dokáže diváka literárně i dramaticky uspokojit. Antigona je následně porovnána se zbytkem oper Jána Cikkera za účelem najít jednotné rysy autorova díla.
Anotace anglicky
This study deals with the unfinished libretto Antigona [Antigone] by a Slovak composer Ján Cikker (1911–1989). In the libretto, Cikker adapts Sophocles’ tragedy, but he also adds some elements that one can identify as references to the politics of the period, typical for the late 1980s. By employing a comparative analysis of the source text and the libretto adaptation, the author describes methods used by Cikker to maintain the ideas of the original text and at the same time to emphasize the common features of the operatic genre. A libretto is perceived here as a fully-fledged text capable of its own independent existence, which can satisfy the audience both as a literary and dramatic text. In addition, Antigone is compared to the other operas by Ján Cikker in order to find the key features of the author’s work.
Návaznosti
MUNI/A/1130/2015, interní kód MUNázev: Aktuální metodologické trendy teatrologického výzkumu (Akronym: DIVMETOD)
Investor: Masarykova univerzita, Aktuální metodologické trendy teatrologického výzkumu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 7. 2024 08:24