DOSEDLOVÁ, Jaroslava. Pečují čeští optimisté o své zdraví aktivněji? Hlavní výstupy dekády výzkumů vztahu mezi optimismem a chováním souvisejícím se zdravím. In Možnosti a hranice psychologie. 34. Psychologické dny v Olomouci, 7. 9. 2016, Olomouc. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pečují čeští optimisté o své zdraví aktivněji? Hlavní výstupy dekády výzkumů vztahu mezi optimismem a chováním souvisejícím se zdravím
Název anglicky Do Czech optimists care for their health more actively? Main outputs of a decade of research on the relationship between optimism and health-related behaviour
Autoři DOSEDLOVÁ, Jaroslava (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Možnosti a hranice psychologie. 34. Psychologické dny v Olomouci, 7. 9. 2016, Olomouc, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00088409
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky optimismus; pesimismus; chování související se zdravím
Klíčová slova anglicky optimism; pessimism; health-related behavior
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 31. 3. 2017 17:56.
Anotace
Příspěvek se věnuje vztahu optimismu/pesimismu ke zdraví, ke zdravotním steskům a k chování, které se zdravím souvisí. Teoretický přehled je doplněn prezentací nejvýznamnějších výstupů řady výzkumných studií, které autorka společně se spolupracovníky zpracovávala jako řešitelka v rámci tří na sebe navazujících projektů podporovaných Grantovou agenturou ČR. Výsledky získané na souborech českých respondentů (N=4501; N=1617; N=1252) jsou doplněny aktuální dílčí studií, která ověřuje prokazatelnost vztahu mezi dispozičním optimismem a jednotlivými komponentami chování souvisejícího se zdravím u dospělých respondentů v ČR (N=88) a v USA (N=88). Ve světové odborné literatuře je větší míra optimismu spojena s větší aktivitou obecně i specificky ve vztahu k vlastnímu zdraví (Ylöstalo, 2003; Giltay, 2007; Posadzki, 2010). U českých dospělých respondentů se nám ani v jednom výzkumném projektu nepodařilo tento vztah plně prokázat, dispoziční optimismus je opakovaně v průkazném vztahu pouze ke komponentě „péče o duševní hygienu“. U amerických respondentů dispoziční optimismus významně koreluje rovněž s komponentou „péče o duševní hygienu“ a navíc i s komponentami chování „zdravá výživa“, „užívání návykových látek“ a „prevence“. Tyto výsledky poukazují na kulturní podmíněnost ověřovaných vztahů, být optimistou či pesimistou v ČR neovlivňuje tolik péči o zdraví, významnějšími prediktory se jeví být dispoziční a demografické charakteristiky.
Anotace anglicky
The paper focuses on the relationship between optimism/pessimism and health, health complaints and health-related behaviour. The theoretical overview is complemented by a presentation of the most significant outputs from a series of research studies which the author and her colleagues processed as a principal investigator in three consecutive projects supported by the Czech Science Foundation. The results obtained on groups of Czech respondents (N=4,501; N=1,617; N=1,252) are supplemented by a current partial study which examines the provability of a relationship between dispositional optimism and individual components of health-related behaviour in adult Czech (N=88) and American (N=88) respondents. In world professional literature, a higher degree of optimism is connected to higher activity in general as well as specifically in relation to one’s own health (Ylöstalo, 2003; Giltay, 2007; Posadzki, 2010). We have been unsuccessful in fully proving this connection among Czech respondents in any of the research projects; dispositional optimism has been repeatedly found to be in relation only the component “mental hygiene”. In American respondents, dispositional optimism also correlates strongly with “mental hygiene”, but in addition also correlates with behaviour components “healthy diet”, “substance abuse” and “prevention” These results point to a cultural dependence of the examined relations; being an optimist or pessimist in the Czech Republic does not influence care for one’s health as much. It appears dispositional and demographic characteristics serve as more significant predictors.
Návaznosti
GA13-19808S, projekt VaVNázev: Chování zdraví podporující a zdraví ohrožující: determinanty, modely a konsekvence
Investor: Grantová agentura ČR, Chování zdraví podporující a zdraví ohrožující: determinanty, modely a konsekvence
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 14:29