STRUK, Michal, Jiří HŘEBÍČEK a Zdeněk HORSÁK. Biowaste to energy potential in Czechia. In Venice2016, Sixth International Symposium on Energy from Biomass and Waste. 2016. ISBN 978-88-6265-007-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biowaste to energy potential in Czechia
Název česky Energetický potenciál biodpadů v Česku
Autoři STRUK, Michal (703 Slovensko, garant, domácí), Jiří HŘEBÍČEK (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk HORSÁK (203 Česká republika).
Vydání Venice2016, Sixth International Symposium on Energy from Biomass and Waste, 2016.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Itálie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/16:00088417
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-88-6265-007-6
Klíčová slova česky bioodpady; energie; bioplyn; biomasa; biodegradabilní odpady
Klíčová slova anglicky biowaste; energy; biogas; biomass; biodegradable waste
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Ing. Michal Struk, Ph.D., učo 171953. Změněno: 17. 12. 2016 17:22.
Anotace
Biowaste (biodegradable municipal waste) represents a significant portion of municipal waste in Czechia. Unlike in case of industrial biodegradable waste, where changes in legislation and notable increase of fees significantly lowered the generated amount, generation of municipal biodegradable waste did not change notably in past 15 years, and recently even starts to grow. Due to the much lower landfilling fees for municipal waste compared to the other European countries, major part of this waste ends up in landfills, not just without any further use, but even creating negative impacts in form of greenhouse gas generation and possible risk of water contamination. In this paper we present the development of biodegradable waste generation in Czechia, energy generation from this waste, and compare the current state with the energy potential from this waste. Based on our estimation, current amount of electricity from biowaste can be doubled to tripled, compared to the actual production in recent years. In addition we present a proposal for improving the current biowaste treatment practices in order to stimulate waste producers to avoid landfilling of biowaste. Main tools include the increase of the landfilling fee with subsequent subsidizing of the alternative biowaste treatment options.
Anotace česky
Bioodpad (biologicky rozložitelný komunální odpad) představuje významnou část komunálního odpadu v Česku. Narozdíl od průmyslových biologicky rozložitelných odpadů, kde změny v legislativě a významný nárůst poplatků výrazně snížily produkované množství, produkce komunálního biologicky rozložitelného odpadu se nezměnila v posledních 15 letech, a v poslední době dokonce začíná růst. Vzhledem k mnohem nižším poplatkům za skládkování komunálního odpadu ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, jehož převážná část odpadu končí na skládkách, a to nejen bez dalšího využití, ale vytváří negativní dopady v podobě generování skleníkových plynů a možným rizikem kontaminace vody. V tomto článku prezentujeme vývoj biologicky rozložitelného odpadu v Česku, výrobu energie z odpadů, a porovnáváme aktuální stav s energetickým potenciálem z tohoto odpadu. Dle našich odhadů na základě aktuálního množství elektrické energie z biologického odpadu může být její množství zdvojnásobeno i ztrojnásobeno, v porovnání se skutečnou produkci v posledních letech. Navíc jsme předložili návrh na zlepšení stávajících postupů nakládání s biologickým odpadem s cílem stimulovat původce odpadů, aby se zabránilo skládkování biologického odpadu. Hlavní nástroje zahrnují zvýšení skládkování poplatku s následným dotování z alternativních možností nakládání s bioodpadem.
Návaznosti
GA15-08032S, projekt VaVNázev: Vliv nekalé konkurence a jiných ekonomických faktorů na efektivnost poskytování veřejných služeb (Akronym: Faktory efektivnosti pro hodnocení výdajů na OH)
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv nekalé konkurence a jiných ekonomických faktorů na efektivnost poskytování veřejných služeb
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:18