MÁDR, Aleš, Jana ŽÁKOVÁ, Igor CRHA a Zdeněk GLATZ. Cílená metabolomika lidských embryí v asistované reprodukci. 2016. ISBN 978-80-270-0331-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cílená metabolomika lidských embryí v asistované reprodukci
Název česky Cílená metabolomika lidských embryí v asistované reprodukci
Název anglicky Targeted metabolomics of human embryos in assisted reproduction
Autoři MÁDR, Aleš, Jana ŽÁKOVÁ, Igor CRHA a Zdeněk GLATZ.
Vydání 2016.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-270-0331-0
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zdeněk Glatz, CSc., učo 1865. Změněno: 26. 1. 2018 08:23.
Anotace
Asistovaná reprodukce řeší problém neplodnosti. Pod pojmem asistovaná reprodukce se skrývá řada technik, z nichž mimotělní oplodnění patří k nejúspěšnějším. Postup mimotělního oplodnění v sobě zahrnuje odběr vajíček a jejich mimotělní oplodnění, dále in vitro vývoj vzniklých embryí zakončený implantací jednoho nebo více embryí do dělohy příjemkyně. Zůstává ale otázkou, které embryo by mělo být implantováno, aby těhotenství bylo zakončeno porodem zdravého dítěte. Standardní metody založené na určování morfologických znaků nejsou příliš přesné, a proto se do problematiky stanovení kvality embryí zapojují i jiné vědní disciplíny. Na rozdíl o genomiky, proteomiky a transkriptomiky, metabolomika studuje právě probíhající procesy v buňce nebo organismu měřením fluktuací metabolitů. Z toho důvodu byly vyvíjeny, validovány a aplikovány metody pro cílenou metabolomiku lidských embryí.
Anotace anglicky
Assisted reproduction deals with infertility disease. Unlike other techniques of the assisted reproduction, in vitro fertilization is the most successful method for conception. Procedures of in vitro fertilization cover oocyte retrieval, in vitro fertilization of all retrieved mature oocytes, in vitro embryo development and finally single/multiple embryo implantation into the uterus of a recipient. However, embryologists and gynecologists are keen on answering the question which embryo from a batch shall be implanted to assure the highest probability of a birth of a healthy child. Standard methods based on morphology inaccurately assess embryo’s developmental potential, thus other scientific fields are engaged to provide information about embryo’s physiology. Unlike genomics, transcriptomics and proteomics, metabolomics studies actual ongoing processes in a cell/organism by determination of fluctuation of metabolites. As a result, methods for target metabolomics of human embryos were developed, validated and applied for non-invasive assessment of the developmental potential of human embryos.
Návaznosti
GBP206/12/G014, projekt VaVNázev: Centrum pokročilých bioanalytických technologií
MUNI/A/1265/2015, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2016
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2016, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1278/2016, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2017
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:20