WEBER, Pavel, Hana MELUZÍNOVÁ, Dana PRUDIUS a Katarína BIELAKOVÁ. Akutní a pozdní komplikace diabetu - představují významný problém ve vyšším věku? Geriatrie a gerontologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2016, roč. 5, č. 4, s. 196-201. ISSN 1805-4684.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Akutní a pozdní komplikace diabetu - představují významný problém ve vyšším věku?
Název anglicky Acute and late onset complications of diabetes - do they pose a significant problem in the elderly?
Autoři WEBER, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí), Hana MELUZÍNOVÁ (203 Česká republika, domácí), Dana PRUDIUS (203 Česká republika, domácí) a Katarína BIELAKOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2016, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00092386
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky diabetes; stáří; akutní a pozdní komplikace; management
Klíčová slova anglicky diabetes; old age; acute and late complications; management
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 16. 12. 2016 15:37.
Anotace
Diabetes mellitus (DM) představuje zásadní rizikový faktor pro vznik akutních i rozvoj pozdních diabetických komplikací. DM může být vnímán do určité míry i jako model stárnutí. Ve vyšším věku je často součástí polymorbidity a podílí se na mozaice současně se vyskytujících chorob. Terapie sama o sobě při užití inzulinů nebo inzulinových sekretagog (orální antidiabetika – sulfonyl­urea atp.) může pro seniory znamenat obzvláště významné riziko hypoglykemie, která může vést k rozvoji dalších akutních cévních komplikací (iktus, infarkt, arytmie apod.). Autoři nastiňují i další akutní a chronické pozdní komplikace, zejména pod zorným úhlem velké heterogenity seniorské populace.
Anotace anglicky
Diabetes mellitus (DM) represents a major risk factor for acute and late onset diabetic complications. DM can be seen, to some extent, as a model of aging. In old age it is often a part of polymorbidity and contributes to the mosaic of coexisting diseases. Therapy itself with the use of insulin or insulin secretagogues (oral antidiabetic drugs – sulphonylurea, etc.) may, for seniors, entail a particularly significant risk of hypoglycaemia, which may lead to the development of other acute vascular complications (stroke, heart attack, arrhythmia, etc.). The authors outline other acute and chronic late onset complications especially from the perspective of large senior population heterogeneity.
VytisknoutZobrazeno: 12. 10. 2024 01:17