DOLEŽEL, Zdeněk, Dana NOVOTNÁ, Helena SCHNEIDEROVÁ, Jan PAPEŽ a Martin JOUZA. Tyreotoxická periodická paralýza. Pediatrie pro praxi. Olomouc: Solen, 2016, roč. 17, č. 6, s. 379-382. ISSN 1213-0494.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tyreotoxická periodická paralýza
Název anglicky Thyrotoxic periodic paralysis
Autoři DOLEŽEL, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí), Dana NOVOTNÁ (203 Česká republika, domácí), Helena SCHNEIDEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan PAPEŽ (203 Česká republika, domácí) a Martin JOUZA (203 Česká republika).
Vydání Pediatrie pro praxi, Olomouc, Solen, 2016, 1213-0494.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00092639
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hypokalemie; hypertyreóza; hypokalemická periodická paralýza
Klíčová slova anglicky hypokalemia; hyperthyroidism; hypocalemic periodic paralysis
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 4. 1. 2017 15:44.
Anotace
Draslík je iont, který se v organizmu za normálních podmínek nachází především intracelulárně, přitom přibližně 80 % jeho tělesného množství je v buňkách kosterní svaloviny. V udržování homeostázy draslíku mezi intracelulární a extracelulární tekutinou proto kosterní svalovina sehrává významnou úlohu. Tyreotoxická periodická paralýza (TPP) je potencionálně fatální a vzácnou komplikací hypertyreózy a je charakterizována svalovou slabostí a hypokalemií. Hodnoty acidobazické rovnováhy jsou při TPP normální, průvodním nálezem bývá hypomagnezemie a hypofosfatemie. Pro diagnózu TPP je nezbytné stanovit hladiny hormonů štítné žlázy v krvi. Je uveden klinický případ 17letého chlapce s rozvojem akutní svalové slabosti a hypokalemií. Výsledky dalších laboratorních vyšetření prokázaly u pacienta Graves-Basedowovu chorobu.
Anotace anglicky
The majority of the body potassium is distributed in the intracellular space, and of which about 80% is in skeletal muscle. Movement of potassium in and out of skeletal muscle thus plays a pivotal role in extracellular potassium homeostasis. Thyrotoxic periodic paralysis (TPP) is a potentially lethal and rare complication of hyperthyroidism characterized by recurrent muscle weakness and hypokalemia. Acidobasic status is not impaired, however hypomagnesemia and hypophosphatemia may be also present. The diagnosis of TPP is confirmed on the basis of abnormal thyroid hormones. We describe a case of 17-year-old male who presented with acute onset weakness and hypokalemia. He was subsequently diagnosed with Graves’-Basedow disease.
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 11:48