KOLAŘÍKOVÁ, Veronika. Využití konstruktivistických teorií učení v prostředí muzea (jejich přínosy i překážky procesu konstrukce národní identity žáků). In Konference České pedagogické společnosti. Perspektivy výchovy a vzdělávání v podmínkách současného světa. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití konstruktivistických teorií učení v prostředí muzea (jejich přínosy i překážky procesu konstrukce národní identity žáků)
Název česky Využití konstruktivistických teorií učení v prostředí muzea (jejich přínosy i překážky procesu konstrukce národní identity žáků)
Název anglicky Use of constructivist learning theory in a museum (their benefits and obstacles in the process of construction od national identity of pupils)
Autoři KOLAŘÍKOVÁ, Veronika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference České pedagogické společnosti. Perspektivy výchovy a vzdělávání v podmínkách současného světa, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00092693
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Konstruktivistické teorie učení; národní identita; muzeum.
Klíčová slova anglicky Constructivist learning theory; national identity; museum.
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Veronika Kolaříková, Ph.D., učo 363842. Změněno: 9. 3. 2017 08:11.
Anotace
Cílem příspěvku je představit úlohu konstruktivistických teorií učení v prostředí muzea a to s užším zaměřením na proces konstrukce a prezentace národní identity, ke kterým v muzeu dochází. Teze příspěvku vychází z přesvědčení, že právě konstruktivistické teorie učení jsou důležitou složkou moderního muzea otevřeně se hlásícího ke svému edukačnímu poslání. Tyto teorie, jejichž aplikaci do prostředí muzea zavádí především George Hein, přitom nemusí být v muzeu využívány pouze v rámci cílených edukačních aktivit, nýbrž jsou součástí muzejního prostředí jako takového. V rámci konstrukce národní identity pak sehrávají specifickou úlohu, neboť se podílejí na zmirňování potencionálních ideologických tlaků muzea, na něž upozorňují především kritické teorie muzea. Ukazují tak, že způsob vnímání národní identity v muzeu je nejen složitou, ale i subjektivní záležitostí. Díky konstruktivistickým teoriím učení si tedy můžeme uvědomit, že se konstrukce národní identity v prostředí muzea neodvíjí pouze pod vlivem záměrů dané expozice (jejich tvůrců), ale promítají se do ní také specifické charakteristiky návštěvníka, včetně jeho dosavadních znalostí, postojů a zkušeností. Spolu s tím se ale také ukazuje, že vytváření dialogu a mnohovýznamových expozic, po kterých konstruktivistické teorie volají, v kontextu národní identity není snadnou úlohou a tvůrci expozic jsou vystaveni řadě problémů. Součástí příspěvku proto bude stručné představení dosavadních zjištění vyplívajících z výzkumů národní identity v muzeu, které se v posledních letech ve světě uskutečnily. Nastíněn bude také návrh chystaného disertačního výzkumu, který se zabývá právě konstrukcí národní identity v prostředí muzea u žáků základních škol a s ním spojené otázky a dilemata.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to present the role of the constructivist theories of learning in museums with focus on process of construction and presentation of a national identity, which takes place in museums. Thesis of contribution is based on the belief that the constructivist theories of learning are an important component of the modern museums, which explicitly acknowledge to theirs educational role. These theories, which application into space of museums introduces especially George Hein, does not have to be used only in the context of targeted museum educational activities, but are part of the museums themselves. In the process of construction of national identity they play a specific role, because they contribute to the mitigation of potential ideological pressures of museums, which highlight especially critical museum theories. Constructivist theories of learning show that the perception of national identity in museums is not only a complex issue, but also subjective event. Thanks to these theories we can realize that the construction of national identity in museums does not depend only under the influence intentions of the exhibition (its creators) but to this process are also involved visitor's specific characteristics, including his current knowledge, attitudes and experience. Along with this it also shows that the process of creating dialogue and multi-meaning exhibitions which the constructivist theories seek, in the context of national identity is not an easy task and creators of exhibitions are exposed to a number of problems. Part of the contribution will therefore be a brief presentation of the recent research findings of major word studies of national identity in museums. Also the draft of the forthcoming dissertation research which deals with the process of construction of national identity in the museum will be introduced.
Návaznosti
MUNI/A/1216/2015, interní kód MUNázev: Vybrané oblasti sociální pedagogiky v pozornosti začínajících výzkumníků
Investor: Masarykova univerzita, Vybrané oblasti sociální pedagogiky v pozornosti začínajících výzkumníků, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 23:57