BOBKOVÁ, Markéta a Šárka FRÁNKOVÁ. Význam síťování pro inovační politiku. Online. In Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií. Region v rozvoji společnosti 2016. Brno: Mendelova univerzita, 2016, s. 77-89. ISBN 978-80-7509-459-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Význam síťování pro inovační politiku
Název anglicky The importance of networking for innovation policy
Autoři BOBKOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí) a Šárka FRÁNKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Region v rozvoji společnosti 2016, od s. 77-89, 13 s. 2016.
Nakladatel Mendelova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/16:00092950
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7509-459-9
UT WoS 000433971500021
Klíčová slova česky aktéři; inovace; regionální rozvoj; síťování
Klíčová slova anglicky actors; innovation; networking; regional development
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Sedláček, učo 23217. Změněno: 23. 4. 2020 22:18.
Anotace
Politika podpory výzkumu, vývoje a inovací je v současnosti jednou z nejdůležitějších veřejných politik států a regionů. Mezi nejčastěji využívané přístupy k realizaci inovační politiky patří koncept regionálních inovačních systémů, ve kterém je kladen důraz na vazby mezi aktéry inovačního procesu. Na základě těchto vazeb dochází k výměně a sdílení znalostí a k tvorbě inovací. Z toho důvodu je pro podporu výzkumu, vývoje a inovací stěžejní síťování, jehož prostřednictvím jsou za podpory institucionálního rámce inovace šířeny. Síťové vztahy s dodavateli, zákazníky a zprostředkovateli ovlivňují inovační výkonnost a produktivitu a síťování působí jako klíčový nástroj pro získávání přístupu k externím znalostem. Cílem předkládaného příspěvku je na základě rešerše existujících případových studií poukázat na význam síťování pro inovační politiku ve vybraných regionech. Příspěvek poskytuje ucelený přehled současných poznatků v dané oblasti. Při zpracování byly využity základní metody syntézy, analýzy a kompilace.
Anotace anglicky
Policy supporting research, development and innovation is currently one of the most important public policies of states and regions. The concept of regional innovation systems ranks among the most commonly used approaches to implementing innovation policies. This approach emphasizes the relationship between actors of the innovation process. Based on this relationship, knowledge exchange and innovation creation is successfully stimulated. Hence, networking is crucial for the support of research, development and innovation dissemination. Network relationships with suppliers, customers and intermediaries influence innovation performance and productivity and networking acts as a key tool for gaining access to external knowledge. The aim of this paper is to point out the importance of networking for innovation policy in selected regions according to the existing case studies. This paper gives a comprehensive overview of current knowledge in the area. Methods of synthesis, analysis and compilation were used.
Návaznosti
MUNI/A/0999/2015, interní kód MUNázev: Inovační výkonnost a její reflexe v inovační politice (Akronym: INOPO)
Investor: Masarykova univerzita, Inovační výkonnost a její reflexe v inovační politice, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
MUNI/A/1041/2015, interní kód MUNázev: Sekundární zdroje dat pro hodnocení ekonomického významu cestovního ruchu v regionech (Akronym: REGIS)
Investor: Masarykova univerzita, Sekundární zdroje dat pro hodnocení ekonomického významu cestovního ruchu v regionech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 14:28