JÍLKOVÁ, Nikola. Princip přiměřenosti při ukládání sankcí. 2016. vyd. Trnava: Právnická fakulta Tranvské univerzity, 2016, s. 102-109. ISBN 978-80-8082-988-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Princip přiměřenosti při ukládání sankcí
Název česky Princip přiměřenosti při ukládání sankcí
Název anglicky The Principle of Proportionality in Imposing Sanction
Autoři JÍLKOVÁ, Nikola.
Vydání 2016. vyd. Trnava, od s. 102-109, 8 s. 2016.
Nakladatel Právnická fakulta Tranvské univerzity
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-8082-988-9
Klíčová slova česky Princip proporcionality, správní trestání, správní sankce
Klíčová slova anglicky Principle of proportionality, administrative penal law, administrative sanction
Změnil Změnila: Mgr. Nikola Jílková, Ph.D., učo 369747. Změněno: 16. 1. 2017 17:59.
Anotace
U sankce, jako právního následku za spáchaný správní delikt, se vedle požadavku na zákonnost uplatňuje i požadavek na její spravedlivost, efektivnost a přiměřenost. A právě princip přiměřenosti má zaručit, aby sankce byla nejen vhodným nástrojem pro dosažení požadovaného účelu, ale zároveň, aby byla nezbytná k jeho dosažení. Příspěvek se tedy zaměří na analýzu principu přiměřenosti ve vztahu k ukládání sankcí a poukáže i na jeho mezinárodní vnímání. U sankce, jako právního následku za spáchaný správní delikt, se vedle požadavku na zákonnost uplatňuje i požadavek na její spravedlivost, efektivnost a přiměřenost. A právě princip přiměřenosti má zaručit, aby sankce byla nejen vhodným nástrojem pro dosažení požadovaného účelu, ale zároveň, aby byla nezbytná k jeho dosažení. Příspěvek se tedy zaměří na analýzu principu přiměřenosti ve vztahu k ukládání sankcí a poukáže i na jeho mezinárodní vnímání.U sankce, jako právního následku za spáchaný správní delikt, se vedle požadavku na zákonnost uplatňuje i požadavek na její spravedlivost, efektivnost a přiměřenost. A právě princip přiměřenosti má zaručit, aby sankce byla nejen vhodným nástrojem pro dosažení požadovaného účelu, ale zároveň, aby byla nezbytná k jeho dosažení. Příspěvek se tedy zaměří na analýzu principu přiměřenosti ve vztahu k ukládání sankcí a poukáže i na jeho mezinárodní vnímání.
Návaznosti
MUNI/A/1272/2015, interní kód MUNázev: Odůvodnění správního orgánu při ukládání sankcí (Akronym: OSOPUS 2016)
Investor: Masarykova univerzita, Odůvodnění správního orgánu při ukládání sankcí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 18. 10. 2024 01:14