TRNA, Jan a Zdeněk KALA. Klinická pankreatologie. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 270 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-3902-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Klinická pankreatologie
Název anglicky Clinical pancreatology
Autoři TRNA, Jan (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk KALA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání První vydání. Praha, 270 s. Aeskulap, 2016.
Nakladatel Mladá fronta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00093000
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-204-3902-4
Klíčová slova česky gastroenterologie; pankreas; pankreatitida
Klíčová slova anglicky gastroenterology; pancreas; pancreatitis
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 17. 1. 2017 14:19.
Anotace
V našem písemnictví po delší době ojedinělá monografie si dává za cíl poskytnout v ucelené a přehledné formě současné znalosti z oboru pankreatologie. Na úvod publikace autoři předkládají základní data anatomická, histomorfologická a popis fyziologie žlázy včetně regulačních mechanismů pankreatických funkcí. Následující část knihy věnovaná akutní pankreatitidě je napsána s využitím všech posledních literárních údajů stran etiopatogeneze nemoci, diagnostiky, nové revidované Atlantské klasifikace a léčby. V kapitolách na téma chronické pankreatitidy jsou popsány základy patofyziologie nemoci, její klasifikace, diagnostika a diferenciální diagnostika a předloženy možné terapeutické přístupy. V poslední části monografie se autoři zabývají tematikou onkologickou - vedle základů chirurgické léčby nádorů pankreatu a možností využití endoskopických metod u nemocí pankreatu předkládají i podrobnou diferenciální diagnostiku solidních a cystických lézí pankreatu. Pro větší názornost je text bohatě doplněn dokumentací nálezů za použití zobrazovacích metod, řadou názorných grafů, schémat, tabulek a množstvím recentních citací.
Anotace anglicky
Pancreatic diseases remain enigmatic for many physicians. However, a s a result of better diagnostics, many non-specialists (e.g. general practitioners, internists, surgeons) take part in the treatment of pancreatic disease. As such, it is important for specialist and noc-specialist physicians alike to be familiar with the basics of pancreatology.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:13