BALÍK, Josef, Jaromír VEVERKA, Marie KYSELÁKOVÁ, Pavel HÍC, Miroslav HORÁK, Eva TOMÁNKOVÁ, Petr ŠNURKOVIČ, Milan HOUŠKA, Karel KÝHOS, Jan TŘÍSKA, Naděžda VRCHOTOVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ and Jindřich SOBOTA. Způsob výroby termomacerovaného hroznového moštu s přídavkem kyseliny L-askorbové (Process for producing thermo-macerated must with addition of L-ascorbic acid). 2016.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Způsob výroby termomacerovaného hroznového moštu s přídavkem kyseliny L-askorbové
Name (in English) Process for producing thermo-macerated must with addition of L-ascorbic acid
Authors BALÍK, Josef (203 Czech Republic), Jaromír VEVERKA (203 Czech Republic), Marie KYSELÁKOVÁ (203 Czech Republic), Pavel HÍC (703 Slovakia), Miroslav HORÁK (203 Czech Republic), Eva TOMÁNKOVÁ (203 Czech Republic), Petr ŠNURKOVIČ (203 Czech Republic), Milan HOUŠKA (203 Czech Republic), Karel KÝHOS (203 Czech Republic), Jan TŘÍSKA (203 Czech Republic), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Czech Republic), Jiří TOTUŠEK (203 Czech Republic, belonging to the institution), Danuše LEFNEROVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Jindřich SOBOTA (203 Czech Republic).
Edition Number: 306301, Publisher: Úřad průmyslového vlastnictví, Place of publication: Česká republika, Owner's name: Mendlova univerzita v Brně, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., Masarykova univerzita, Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i., Vinařství Valtice, s.r.o. 2016.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Patent
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14110/16:00087681
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English thermo-macerated must; L-ascorbic acid
Changed by Changed by: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Changed: 20/3/2017 15:54.
Abstract
Způsob výroby termomacerovaného hroznového moštu s přídavkem kyseliny L-askorbové probíhá tak, že kyselina L-askorbová se přidá v minimálním množství l mg na l kg hroznů nebo do hroznové drti, přičemž tato směs se termomaceruje po dobu minimálně l minuty při minimální teplotě 50 °C. Termomacerované hrozny s přídavkem kyseliny L-askorbové nebo termomacerovaná hroznová drť se po zchlazení lisují a získaný tennomacerovaný mošt s přídavkem kyseliny L-askorbové se ošetří konzervací.
Abstract (in English)
The invented process for producing thermo-macerated must with addition of L-ascorbic acid is characterized in that the L-ascorbic acid is added at minimum amount of 1 mg per 1 kg of grapes or into crushed grape wines, wherein the thus obtained mixture is then thermo-macerated for a period of at least 1 minute at the minimum temperature of 50 degC. After cooling down the thermo-macerated grapes with the addition of L-ascorbic acid or crushed thermo-macerated grapes are pressed and the obtained thermo-macerated must with the addition of L-ascorbic acid is then subjected to preservative treatment.
Links
QI91B094, research and development projectName: Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
PrintDisplayed: 6/10/2024 11:42