HILLOVÁ MANNOVÁ, Jitka, Miroslav PENKA a Petr ŠTOURAČ. Trombofilní stavy v těhotenství. Anesteziologie a intenzivní medicína. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2016, roč. 27, č. 6, s. 380-389. ISSN 1214-2158.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Trombofilní stavy v těhotenství
Název česky Trombofilní stavy v těhotenství
Název anglicky Thrombophilic conditions during pregnancy
Autoři HILLOVÁ MANNOVÁ, Jitka (203 Česká republika), Miroslav PENKA (203 Česká republika, domácí) a Petr ŠTOURAČ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Anesteziologie a intenzivní medicína, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2016, 1214-2158.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00093277
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000393751400006
Klíčová slova česky těhotenství; trombofilie; profylaxe; anesteziologický management
Klíčová slova anglicky pregnancy; thrombophilia; prophylaxis; anaesthetic managemenent
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 20. 3. 2017 14:20.
Anotace
Zvýšené riziko hluboké žilní trombózy v těhotenství je dáno jak fyziologickými změnami během gravidity, tak přidruženými rizikovými faktory. Vrozené i získané trombofilní stavy riziko trombembolických komplikací (VTE) v graviditě významně zvyšují. Samotná míra rizika záleží na typu trombofilního stavu, osobní a rodinné anamnéze hluboké žilní trombózy u rodičky. U těhotných s trombofilií je i vyšší riziko těhotenských komplikací, mezi ně patří časné a pozdní ztráty těhotenství, růstová retardace plodu, placentární abrupce a preeklampsie. Na základě předchozí anamnézy výskytu hluboké žilní trombózy, těhotenských komplikací a typu trombofilie jsou doručovány profylaktická opatření spočívající v antikoagulační terapii a v rámci profylaxe těhotenských komplikací i podávání nízko dávkované ASA. Cílem této terapie je snížit riziko hluboké žilní trombózy a tím potenciálně velmi nebezpečné plicní embolie a u těhotenských komplikací zvýšit pravděpodobnost narození živého dítěte. Na druhou stranu rodička se zavedenou antitrombotickou terapií je náročnější z hlediska anesteziologické péče a je třeba s tím počítat při vedení porodu a i z hlediska plánování vhodné porodnické anestezie a analgezie.
Anotace anglicky
The risk of venous thromboembolic events is high during pregnancy due to both physiologic changes of pregnancy and the additional impact of the inherited and acquired thrombophilias. The women with thrombophilia are at increased risk, not only of pregnancy-related venous thromboembolism (VTE), but also other pregnancy complications, including early and late pregnancy loss, intrauterine growth restriction, placental abruption, and pre-eclampsia. Depending on the type of thrombophilia, personal and family history of VTE and history of pregnancy complications prophylactic treatment with low molecular weight heparin or unfractionated heparin is recommended. For women with thrombophilia and history of pregnancy complications combination of low dose aspirin and heparin can increase probability of live birth. On the other hand, pregnant women on prophylactic or therapeutic anticoagulation require an individualized delivery plan that addresses obstetrical, anesthetic, and thrombotic concerns.
VytisknoutZobrazeno: 2. 8. 2024 05:10