HORÁK, Kryštof, Marie KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Oldřich TOMÁŠEK a Tomáš ALBRECHT. Ptilochronologie u vlaštovky obecné (Hirundo rustica): kvalita opeření a vliv pohlaví a věku na růstovou rychlost per. In Zoologické dny Brno 2017: sborník abstraktů z konference 9.-10. února 2017. 2017. ISBN 978-80-87189-21-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ptilochronologie u vlaštovky obecné (Hirundo rustica): kvalita opeření a vliv pohlaví a věku na růstovou rychlost per
Autoři HORÁK, Kryštof, Marie KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Oldřich TOMÁŠEK a Tomáš ALBRECHT.
Vydání Zoologické dny Brno 2017: sborník abstraktů z konference 9.-10. února 2017, 2017.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
ISBN 978-80-87189-21-4
Klíčová slova česky ptilochronologie; vlaštovka obecná; Hirundo rustica; kvalita per; růstová rychlost per
Změnil Změnil: Mgr. Kryštof Horák, učo 436918. Změněno: 13. 2. 2017 13:38.
Anotace
Analýzy růstové rychlosti per se čím dál častěji využívají pro hodnocení kondice ptáka v období pelichání. V mnoha studiích bylo doloženo, že právě růstová rychlost per souvisí s výživou jedince, mírou stresu, kvalitou opeření a tedy i kondicí jedince. Právě kvalita opeření hraje významnou roli během celého následujícího roku a má tedy zásadní vliv na termoregulaci, letové schopnosti včetně případné migrace a na osud jedince vůbec. Vlaštovka obecná je dálkovým migrantem, který na zimovišti jednou ročně prodělává kompletní pelichání. V rámci dlouhodobé studie probíhající na Třeboňsku v jižních Čechách jsme na začátku hnízdního období odchytávali jedince evropského poddruhu vlaštovky a odebírali vždy jedno vnitřní ocasní pero za účelem ptilochronologické analýzy. Zanalyzovali jsme více než 400 jedinců z hnízdních sezón 2014 a 2015. Následně jsme vyhodnotili vztah mezi růstovou rychlostí a pohlavím i věkem. Dále jsme analyzovali vztah mezi růstovou rychlostí a kvalitou pera vyjádřenou jako poměr jeho délky a váhy, kdy nižší poměr značil hustější a tedy pevnější a kvalitnější pero. Výsledky ukazují, že rychlejší růst per se uplatňuje spíše u samic než u samců, zatímco vztah mezi růstovou rychlostí a věkem prokázán nebyl. Zdá se tedy, že růstová rychlost je věkově nezávislá. Dále jsme detekovali vztah mezi kvalitou pera a jeho růstovou rychlostí, kdy pera s celkovou vyšší růstovou rychlostí byla pevnější. Jedinci v dobré kondici jsou tedy schopni rychlejší výměny opeření a jejich peří je současně kvalitnější, což má v případě vlaštovky obecné coby hmyzožravého dálkového migranta pozitivní vliv nejen na průběh migrace, ale také na lov potravy a celkové letové schopnosti až do období dalšího pelichání.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 03:17