SCHNITZEROVÁ, Petra, Tomáš BARTONIČKA, Hana BERKOVÁ, Iveta BRZOBOHATÁ, Eva CEPÁKOVÁ, Tereza ČAMLÍKOVÁ, Gašpar ČAMLÍK, Borek FRANĚK, E JINDROVÁ, Jana KŘEMENOVÁ, Jana NECKÁŘOVÁ, Václav ŘÍŠ, Josef WAGNER a Dita WEINFURTOVÁ. Úspěšnost instalace náhradních úkrytů pro netopýry při zateplování budov. In Zoologické dny 9.-10.2.2017 Brno. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úspěšnost instalace náhradních úkrytů pro netopýry při zateplování budov
Autoři SCHNITZEROVÁ, Petra, Tomáš BARTONIČKA, Hana BERKOVÁ, Iveta BRZOBOHATÁ, Eva CEPÁKOVÁ, Tereza ČAMLÍKOVÁ, Gašpar ČAMLÍK, Borek FRANĚK, E JINDROVÁ, Jana KŘEMENOVÁ, Jana NECKÁŘOVÁ, Václav ŘÍŠ, Josef WAGNER a Dita WEINFURTOVÁ.
Vydání Zoologické dny 9.-10.2.2017 Brno, 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Změnil Změnil: doc. Mgr. Tomáš Bartonička, Ph.D., učo 54832. Změněno: 13. 2. 2017 18:14.
Anotace
Městské budovy se v posledních desetiletích staly významným zdrojem úkrytů pro řadu druhů netopýrů. Tato stanoviště jsou však současně ohrožena rozsáhlým zateplováním. Díky projektům ČESON byla v posledních 7 letech realizována řada opatření k zachování úkrytů netopýrů při uvedených stavebních úpravách domů, zejména formou instalace speciálních netopýřích budek. Cílem předložené studie bylo provést první plošnější zhodnocení efektivity instalace těchto náhradních úkrytů. Hodnocení probíhalo v letech 2015–2016 na 93 domech v 15 městech ČR. Ověření výskytu netopýrů v budkách bylo prováděno formou tří opakovaných kontrol každého domu tak, aby byl zachycen možný výskyt netopýrů v různých fázích jejich životního cyklu: období laktace (červen - začátek července), podzimní přelety (září) a začátek zimování (listopad). Sledování domů probíhalo v době výletové a večerní aktivity netopýrů s pomocí ultrazvukových detektorů. Využití náhradních úkrytů v budkách alespoň v jedné fázi životního cyklu bylo potvrzeno u 76% sledovaných budov. Celkem zde byl zjištěn výskyt 6 druhů netopýrů (nejčastěji Nyctalus noctula a Pipistrellus pipistrellus, dále také Vespertilio murinus, Eptesicus serotinus a Hypsugo savii). Na téměř polovině sledovaných domů (46%, n = 33) byla přítomnost netopýrů zaznamenána při všech třech kontrolách, tyto náhradní úkryty jsou pravděpodobně využívány celoročně. Počet obsazených budov se mírně zvyšuje během období podzimních přeletů, což odpovídá dynamice využívání úkrytů v nezateplených domech. I když u původních úkrytů existuje mírná preference pro jižní stěny budov, orientace budek vůči světovým stranám nehraje z hlediska obsazenosti významnou roli. Vyhodnocení dalších parametrů však bude vyžadovat další podrobnější analýzy. Získané výsledky nicméně dokladují, že úspěšnost kompenzačních opatření je poměrně vysoká a že jejich realizace má smysl nejen z hlediska netopýrů, ale i z hlediska některých druhů ptáků (např. rorýsů).
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:23