BLAŽEK, Ján, Jan ZUKAL a Tomáš BARTONIČKA. Termální profil netopýrů na zimovištích s výskytem syndromu bílého nosu. In Zoologické dny. 2015. ISBN 978-80-87189-18-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Termální profil netopýrů na zimovištích s výskytem syndromu bílého nosu
Název česky Termální profil netopýrů na zimovištích s výskytem syndromu bílého nosu
Název anglicky Thermal profile of bats in hibernacula with incidence White-nose syndrome
Autoři BLAŽEK, Ján, Jan ZUKAL a Tomáš BARTONIČKA.
Vydání Zoologické dny, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-18-4
Klíčová slova česky netopýři;hibernace;Syndrom bílého nosu;tělesná teplota;přerušení hibernace
Klíčová slova anglicky bats;hibernation;White-nose syndrom;body temperature;arousals
Změnil Změnil: Mgr. Ján Blažek, učo 376249. Změněno: 14. 2. 2017 01:24.
Anotace
Skutečnost, že se WNS hojně vyskytuje i v Evropě, kde však ve srovnání se zimovišti v Severní Americe nepůsobí masový úhyn netopýrů, vede ke zvýšenému zájmu odborníků i v České republice. V naší studii jsme se zaměřili na porovnání termálního profilu hibernujících netopýrů na dvou významných zimovištích. Štoly pod Jelení cestou (Jeseníky) jsou typickým horským zimovištěm s vysokou prevalencí Pseudogymnoascus destructans (Pd) (2012 - 59,8%) a naopak Kateřinská jeskyně (Moravský kras) je součástí rozsáhlého krasového systému s nízkou prevalencí Pd (2012 – 5,0%). Monitoring skupin hibernujících netopýrů Myotis myotis byl proveden na obou lokalitách pomocí kontinuálního snímkování termokamerou a fotopastmi (popř. IR kamerou) od ledna do dubna v průběhu dvou zim 2012-2013 a 2013-2014. Byla prokázaná pozitivní korelace mezi délkou tepelné události (ohřátím netopýra nad teplotu okolí) a zaznamenanými tepelnými maximy. Stejně tak byla prokázána korelace mezi délkou tepelné události a počtem netopýrů podílejících se na tepelné změně. Byla zjištěna shoda u kratších událostí z obou lokalit v tepelných proměnných. Nicméně delší tepelné události z obou lokalit se v tepelných proměnných významně lišily. Ve Štolách pod Jelení cestou, kde je prevalence P. destructans vyšší, byly tepelné události delší a s vyššími teplotními maximy než v Kateřinské jeskyni, kde je prevalence P. destructans výrazně nižší. Výsledky této studie poukazují na možný vliv P. destructans na evropské druhy netopýrů během hibernace. Výzkum byl podpořen grantem GAČR P506/12/1064.
Anotace anglicky
The fact that WNS is abundant in Europe without the mass mortality of bats as seen in North America led to increased interest of experts in Czech Republic. In our study, we focused on comparing the thermal profile of hibernating bats on two important wintering grounds. Štoly pod Jelení cestou (Jeseníky) are a typical wintering area with a high prevalence Pseudogymnoascus destructans (Pd) (2012 - 59.8%) and Kateřinská jeskyně (Moravian Karst) with a low prevalence of Pd (2012 - 5.0%). Monitoring of hibernating Myotis myotis clusters was performed on both sites using continuous scanning by thermal imagers and snapshot cameras (or IR camera) from January to April over two winters 2012-2013 and 2013-2014. The length of thermal events (heating bat above ambient) and recorded thermal maxima were found to correlate. Also we found the correlation between length of the events and the number of bats involved in the thermal change. Match has been found for shorter events from both locations in thermal variables. However, longer events from both locations are significantly different in thermal variables. Thermal events were longer and reached higher temperatures in Štoly pod Jelení cestou than in Kateřinská jeskyně, where the prevalence of P. destructans is significantly lower. The results of this study suggest that P. destructans have possible impact on European species of bats during hibernation. The research was supported by the Czech Science Foundation P506 / 12 / 1064.
Návaznosti
GAP506/12/1064, projekt VaVNázev: Adaptace netopýrů na plísňové onemocnění geomykózu
Investor: Grantová agentura ČR, Adaptace netopýrů na plísňové onemocnění geomykózou
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:43