V 2017

Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu

VÍTĚZOVÁ, Monika, Tomáš VÍTĚZ, Iva BURIÁNKOVÁ a Jan CHOVANEC

Základní údaje

Originální název

Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu

Název česky

Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu

Název anglicky

Thermal treatment of the thickened activated sludge, effect on the production and quality of biogas

Autoři

VÍTĚZOVÁ, Monika (203 Česká republika, garant, domácí), Tomáš VÍTĚZ (203 Česká republika, domácí), Iva BURIÁNKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jan CHOVANEC (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Brno, 8 s. 2017

Nakladatel

Neuveden

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Výzkumná zpráva

Obor

10511 Environmental sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/17:00096172

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova česky

aktivovaný kal; bioplyn; termická úprava

Klíčová slova anglicky

activated sludge; biogas; thermal treatment

Štítky

Změněno: 28. 3. 2018 17:15, Ing. Nicole Zrilić

Anotace

V originále

Cílem této práce bylo provést testy kofermentace tepelně upraveného směsného kalu (směs přebytečného a primárního kalu v poměru 50:50) s kalem z anaerobní stabilizace. Vzorky směsného kalu a kalu z anaerobní stabilizace byly odebrány na ČOV Modřice. Fermentační testy byly provedeny v laboratořích Oddělení mikrobiologie na Masarykově univerzitě v laboratorních vsázkových fermentorech objemu 5 dm3, každý podle modifikované normy VDI 4630.

Anglicky

The aim of this work was to carry out tests of co-fermentation of heat treated mixed sludge (50:50 mixture of activated and primary sludge) with an anaerobic stabilization sludge. Samples of mixed sludge and sludge from anaerobic stabilization were collected at Modřice WWTP. Fermentation tests were carried out in the laboratories of the Department of Microbiology at Masaryk University in laboratory batch fermenters with a volume of 5 dm3, each according to the modified VDI 4630 standard.