DOHNAL, Josef. K voprosu o dobre v povesti M. P. Arcybaševa "Smerť Lande". Studia Slavica Savariensia. Szombathely: Berzsenyi Dániel Főiskola Szláv Filológiai Tanszékcsoportja, 2016, Neuveden, 1-2, s. 100-107. ISSN 1216-0016. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.17668/sss.2016.1-2.100.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K voprosu o dobre v povesti M. P. Arcybaševa "Smerť Lande"
Název česky K otázce o dobru v povídce M. P. Arcybaševa Smrt Landeho
Název anglicky Some Remarks about Good in M. P. Artsybashevs Story "Smert Lande"
Autoři DOHNAL, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Studia Slavica Savariensia, Szombathely, Berzsenyi Dániel Főiskola Szláv Filológiai Tanszékcsoportja, 2016, 1216-0016.
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00093595
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.17668/sss.2016.1-2.100
Klíčová slova česky M. P. Arcybašev; Smrt (Ivana) Landeho; dobro a zlo
Klíčová slova anglicky M. P. Artsybashev; The Death of (Ivan) Lande; good and evil
Štítky RIV - zkontrolováno
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Josef Dohnal, CSc., učo 1814. Změněno: 2. 2. 2019 10:16.
Anotace
Statya issleduet problemu izobrazheniya dobra i zla v povesti M.P. Arcybasheva "Smert Lande". Khotya geroj otozhdestvlen s dobrom, on umiraet v odinochestve. On dejstvuyet slovami, ne nasiliem, i jego ne ponimaet nikto iz ego druzej. Nakonec, mezhdu nimi stoit stena neponimaniya. Kazhetsya, model absolyutno dobrogo cheloveka ispolzuetsya pisatelem dlya proverki togo, naskolko ona sovmestima s estestvennymi nuzhdami muzhchin i zhenshchin, vklyuchaya telesnye nuzhdy. Povest vystroena v oppozicii k personazhu romana Sanin togo zhe pisatelya.
Anotace česky
Stať sleduje problematiku zobrazení dobra a zla v dané autorově próze. Třebaže je hlavní postava ztělesněním dobra, umírá osamocena. Koná slovy, nikoli pomocí fyzického násilí, nikdo z jeho přátel jej nechápe. Nakonec mezi nimi stojí zeď nepochopení. Model absolutně dobrého člověka používá spisovatel jako test toho, nakolik se absolutní dobrá dá skloubit s přirozenými potřebami mužů a žen, a to i potřeb tělesnými. Próza je vystavěna v opozici ke spisovatelovu románu Sanin.
Anotace anglicky
The article concentrates on the question of good as shown in the hero of the story by Mikhail Artsybashev. While the hero embodies the life in absolute good in accordance with his belief his life ends by death in solitude in an unknown forest. Trying to be good and not to use violence Lande tries to act only by his words. His way of handling situations could hardly be understood by others causing them problems and bringing them in very strange situations sometimes. At the end there is a wall of misunderstanding between Lande and the other heroes of the story. The perfectly good man seems therefore as a writer´s construct used to prove that good has to be compatible with the natural needs of men and women including also the needs of the flash. The story seems to stand in opposition to another work by Artsybashev – to his novel Sanin.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 06:39