LIPOVSKÁ, Hana. TERRITORIAL CLAIMS AND RIGHT TO SECEDE. Online. In Magdalena Náplavová a Kateřina Pochobradská. New Approaches to the National Security. 1. vyd. Brno: University of Defence in Brno, 2017, s. 267-273. ISBN 978-80-7231-402-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název TERRITORIAL CLAIMS AND RIGHT TO SECEDE
Název česky ÚZEMNÍ NÁROKY A PRÁVO NA SECESI
Autoři LIPOVSKÁ, Hana.
Vydání 1. vyd. Brno, New Approaches to the National Security, od s. 267-273, 7 s. 2017.
Nakladatel University of Defence in Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7231-402-7
Klíčová slova česky Grossman-Kimův model; ozbrojené konflikty; secese; územní princip; vlastnická práva
Klíčová slova anglicky armed conflicts; Grossman-Kim model; secession; property rights; territorial principal
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Hana Lipovská, Ph.D., učo 370545. Změněno: 7. 3. 2017 12:46.
Anotace
The key wars, which formed the Western society, were the secessionist wars. Recent European Union is also the subject to numerous secessionist “cold-wars” of the political forces and national movements seeking either to reach the greater autonomy within the existing state or to gain the full independence. Secession in kind is also Brexit. The aim of this contribution is therefore to define the secession in terms of the property rights and to prove where and when the bargaining approach can offer better solution in comparison to the armed conflicts. The basic secessionist model is developed and it is proved that if the territory rights are clearly recognized, it is effective for both regions to solve the secessionist question by the means of trade. The armed conflict is less effective as it leads to the depreciation of the secessionist’s territory as well as to the high military expenditures of the maternal region.
Anotace česky
Klíčovými válkami, které formovaly západní společnost, vždy byly války secesní. Také současná Evropská unie je předmětem četných secesionistických „studených válek“. Ty vedou separatistická politická hnutí, která usilují o získání větší míry autonomie v rámci existujícího státu či dokonce o získání plné nezávislosti. Secesí svého druhu je také Brexit. Cílem tohoto příspěvku je proto definovat secesi z hlediska vlastnických práv a vymezit okolnosti, za kterých může být smluvní řešení secese efektivnější než ozbrojený konflikt. K tomuto účelu je vytvořen základní model secese, který dokazuje, že pokud jsou jasně vymezena vlastnická práva, je domluva pro obě strany secesního konfliktu výhodnější. Ozbrojený konflikt je méně efektivní, neboť vede ke znehodnocení secesního území i k vysokým vojenským výdajům mateřského regionu.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:50