2017
Storage of pitching yeast in brewery
KOPECKÁ, Jana, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Lukáš FIDRICH a Dagmar MATOULKOVÁZákladní údaje
Originální název
Storage of pitching yeast in brewery
Název česky
Skladování násadních kvasnic v pivovaru
Název anglicky
Storage of pitching yeast in brewery
Autoři
KOPECKÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Petra KUBIZNIAKOVÁ, Lukáš FIDRICH (703 Slovensko, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika)
Vydání
Kvasný Průmysl, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, 0023-5830
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/17:00108711
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000430983700002
Klíčová slova česky
skladování kvasnic; teplota skladování; kyselé praní kvasnic; stres; viabilita; vitalita
Klíčová slova anglicky
yeast storage; storage temperature; acid washing of yeast; stress; viability; vitality
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 11. 5. 2020 09:31, Mgr. Marie Šípková, DiS.
V originále
This article deals with the issue of pitching yeast storage in brewery. The storage conditions before its repitching are a key factor for the quality of the fi nal product. A short overview of factors affecting viability and vitality of yeast during its storage is given, as well as the effect of the way and temperature of its storage on the following fermentation. The stirring of yeast during the storage and acid washing treatment are also discussed.
Anglicky
Článek je stručným shrnutím problematiky skladování násadních kvasnic v pivovaru. Při opakovaném použití kvasnic jsou podmínky jejich skladování před dalším nasazením stěžejní pro kvalitu fi nálního produktu. V přehledu jsou uvedeny faktory ovlivňující viabilitu a vitalitu kvasnic během jejich skladování, vliv způsobu a teploty skladování na průběh následujícího kvašení, diskutováno je míchání This article deals with the issue of pitching yeast storage in brewery. The storage conditions before its repitching are a key factor for the quality of the fi nal product. A short overview of factors affecting viability and vitality of yeast during its storage is given, as well as the effect of the way and temperature of its storage on the following fermentation. The stirring of yeast during the storage and acid washing treatment are also discussed.