POPRACH, Alexandr, Radek LAKOMÝ a Tomáš BÜCHLER. Léčba pacientů s metastatickým renálním karcinomem ve vyšším věku. Farmakoterapie. Praha: Farmakon Press, 2016, roč. 12, č. 2, s. 276-280. ISSN 1801-1209.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčba pacientů s metastatickým renálním karcinomem ve vyšším věku
Název anglicky Therapy possibilities for elderly patients with metastatic renal cell carcinom
Autoři POPRACH, Alexandr (203 Česká republika, garant, domácí), Radek LAKOMÝ (203 Česká republika, domácí) a Tomáš BÜCHLER (203 Česká republika).
Vydání Farmakoterapie, Praha, Farmakon Press, 2016, 1801-1209.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00093978
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky metastatic renal cell carcinom
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 24. 3. 2017 22:04.
Anotace
V současné době máme pro pacienty s diseminovaným renálním karcinomem standardně k dispozici 7 léčebných přípravků. Jsou to v 1. linii léčby sunitinib, pazopanib, temsirolimus, bevacizumab s interferonem-alfa a sorafenib, ve 2. a vyšší linii pak standardně užíváme everolimus, axitinib a opět v určitých případech sorafenib. Ve vyspělých zemích populace stárne, proto se setkáváme s tím, že i věk našich pacientů se zvyšuje. Starší pacienti pak mají často neonkologická onemocnění, pro která užívají řadu léků. Na druhou stranu vyšší věk pacienta by sám o sobě neměl být překážkou k podání cílené terapie. Hlavním cílem tohoto článku je podat přehled dostupných dat o cílené léčbě starších pacientů s diseminovaným renálním karcinomem.
Anotace anglicky
There are currently seven metastatic renal cell carcinoma treatment options. In the first line therapy we standardly use sunitinib, pazopanib, bevacizumab with interferon alpha and sorafenib. We can treat with everolimus, axitinib or sorafenib after the first line therapy failure. Aging of the population is a phenomenon emerging in the developing countries, so we meet the elderly patients more often. These elderly patients may have many comorbidities and they often use non oncological treatments. On the other hand the calendar age does not correspond to the biological age so it should not be an obstacle to treatment with targeted therapy. The main goal of this article is a short review concerning targeted therapy for elderly patients with metastatic renal cell carcinoma.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:37