SKORKOVSKÁ, Karolína. Farmakologické testy u Hornerova syndromu. Česká a slovenská oftalmologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2016, roč. 72, č. 2, s. 39-43. ISSN 1211-9059.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Farmakologické testy u Hornerova syndromu
Název anglicky Pharmacological Tests for Horner Syndrome – Case Report
Autoři SKORKOVSKÁ, Karolína (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Česká a slovenská oftalmologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2016, 1211-9059.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00094050
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky anizokorie; Hornerův syndrom; kokainový test; fenylefrin
Klíčová slova anglicky anisocoria; Horner syndrome; cocaine test; phenylephrine
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 31. 3. 2017 13:52.
Anotace
V kazuistice je prezentován případ pacientky, která byla na naše oddělení odeslána pro rok trvající anizokorii. Kromě anizokorie pacientka žádné subjektivní potíže neměla. Zornice na pravém oku byla o více než 1 mm širší než zornice vlevo. Přímá fotoreakce byla výbavná na obou očích, na levém oku byl patrný dilatační deficit. Byla přítomna lehká ptóza horního víčka vlevo. Nález na předním i zadním segmentu byl na obou očích bez patologie, jen na levém oku byla duhovka poněkud světlejší. Oční nález ukazoval na Hornerův syndrom, jehož příčinu se však nepodařilo zjistit. V kazuistice je poukázáno na problémy spojené s farmakologickými testy pro průkaz Hornerova syndromu a jsou uvedeny alternativy kokainového testu s ohledem na látky, které jsou v současné době v České republice dostupné.
Anotace anglicky
The case report presents a patient, who was examined at our department due to anisocoria that was present for more than one year. Besides the anisocoria the patient had no other pathological symptoms. The pupil on the right eye was larger than on the left eye by more than 1mm. Photoreaction was present on both eyes with a dilatation deficit on the left eye. There was also a slight ptosis on the left. The anterior and posterior eye segment was normal, only the iris of the left eye was slightly decoloured. The ophthalmological finding was pointing to Horner syndrome on the left side. The cause of the syndrome was not found. The case report discusses current problems of pharmacological pupillary tests used in Horner syndrome. Alternatives to the standard cocaine test are proposed, with respect to substances currently available in the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:56