SLEZÁČKOVÁ, Alena. Musíme se strachu bát? Psychosociální koreláty strachu z pohledu pozitivní psychologie. In XIV. ročník celostátní studentské psychologické konference ČASP: Diagnóza strach, 31.3.-2.4. 2017, Brno. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Musíme se strachu bát? Psychosociální koreláty strachu z pohledu pozitivní psychologie
Název anglicky Do we have to fear of fear? Psychosocial correlates of fear from the perspective of positive psychology
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání XIV. ročník celostátní studentské psychologické konference ČASP: Diagnóza strach, 31.3.-2.4. 2017, Brno, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00096407
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky strach; osobní rozvoj; pozitivní psychologie
Klíčová slova anglicky fear; personal growth; positive psychology
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 9. 4. 2018 10:25.
Anotace
Strach je obvykle vnímán jako primárně negativní emoce, avšak i u něj lze rozlišit řadu pozitivních aspektů. Strach nás upozorňuje na to, co je v životě důležité, působí motivačně a lze jej efektivně využít v procesu budování psychické odolnosti. Porozumění strachu a jeho překonání je také důležitým krokem na cestě k seberozvoji a dosažení životní moudrosti. V přednášce bude nejprve nabídnut širší pohled na možné pozitivní souvislosti a důsledky strachu. V další části budou prezentovány výsledky dvou empirických studií realizovaných v rámci mezinárodního projektu Hope Barometer, jež zahrnovaly také téma strachu. První studie odhalila vztah subjektivně prožívaného strachu k míře životní spokojenosti, naděje a depresivity. Ve druhé studii byly zkoumány psychosociální souvislosti strachu z imigrantů. Výsledky naznačují, že menší obavy a větší vstřícnost vůči imigrantům projevují respondenti vykazující vyšší míru optimismu a empatie a dosahující vyšší úroveň vzdělání. Závěrem bude navrženo několik možností, jak využít strach pozitivním a smysluplným způsobem.
Anotace anglicky
Fear is usually seen as primarily negative emotion, but there can also be distinguished a number of positive aspects. Fear alerts us to what is important in life, has motivational effect, and can be effectively used in the process of building psychological resilience. Understanding fear and overcoming it can be an important step towards personal growth and wisdom. The lecture offered a broader view of the possible positive relationships and consequences of fear. Then we presented the results of two empirical studies carried out within the international project Hope Barometer, which also included the topic of fear. The first study revealed a relationship with the experienced fear to level of life satisfaction, hope and depression. In a second study we examined the psychosocial context of fear of immigrants. The results indicated that the smaller concerns and greater openness towards immigrants show respondents reporting greater optimism and empathy and reaching a higher level of education. Finally, several ways how to use fear in a positive and meaningful way were suggested.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:36