KOLEJKA, Jaromír. Abcházsko – krajina pod Kaukazom. Geografia. Bratislava: Geo-servis, 2016, roč. 24, č. 2, s. 63-69. ISSN 1335-9258.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Abcházsko – krajina pod Kaukazom
Název česky Abcházie – země pod Kavkazem
Název anglicky Abkhasia – the country on the foot of Caucasus
Autoři KOLEJKA, Jaromír (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Geografia, Bratislava, Geo-servis, 2016, 1335-9258.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10508 Physical geography
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00096551
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky dějiny; příroda; současnost; prohlídka
Klíčová slova anglicky history; nature; current situation; visit
Štítky Abcházie, regionální popis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 20. 3. 2018 09:15.
Anotace
Trocha svetom zabudnutá, trocha nepoznaná, trocha zastrčená do pozadia, občas naopak z palcových titulkov prvých strán kričiaca krajina spod Západného Kaukazu hľadá svoje miesto na slnku. Od roku 1992 existuje „de facto“ ako samostatný štát, ktorý sa vyhlásením nezávislosti odtrhol od vtedajšieho Gruzínska. Trocha inakšie je to s jeho uznaním vo svete „de jure“. Iba 9 krajín sa pôvodne rozhodlo Republiku Abchazia oficiálne uznať. Z krajín OSN tak trvale urobili iba 4 štáty, čo je dosť málo pre to, aby táto krajina požívala pohodu v koncerte národov.
Anotace česky
Přírodní krásy a stopy bohaté historie činí tuto zemí zajímavou pro návštěvníky. Po krvavé minulosti, když země prohlásila svoji nezávislost na Gruzii, se nachází v částečné mezinárodní izolaci uznaná pouze osmi státy. V příspěvku jsou uvedeny podrobnosti geografických o parametrech státu, její historii a současnosti. Regionální poznatky se týkají hlavního města Suchumi a tří cest do Kolchidské nížiny, na černomořské pobřeží a hor Kavkazu. Zmíněny jsou rovněž vstupní formality.
Anotace anglicky
The natural features and traces of rich history make the attractiveness of this country for visitors. After bloody past, when the country declared its independence from Georgia, it is in partial international isolation as acknowledged by eight countries only. Many details of country´s geographic parameters, history and presence are demonstrated in the paper. Regional information is given in description of the capital city of Sukhumi and in three field trips to the Kolkhida Lowland, the coastland and Caucasus Mountains. The entry formalities are also introduced.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:55