KREJČOVÁ, Elena a Pavel KREJČÍ. Quo vadis, philologia? Vydání první. Brno: Tribun EU, 2017, 300 s. ISBN 978-80-263-1178-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Quo vadis, philologia?
Název anglicky Quo vadis, philologia?
Autoři KREJČOVÁ, Elena (100 Bulharsko, garant, domácí) a Pavel KREJČÍ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vydání první. Brno, 300 s. 2017.
Nakladatel Tribun EU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60202 Specific languages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00096656
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-263-1178-2
Klíčová slova česky jihoslovanské jazyky; bulharština; srbština; chorvatština; výuka bulharštiny
Klíčová slova anglicky South Slavonic languages; Bulgarian language; Serbian language; Croatian language; teaching Bulgarian
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 26. 3. 2018 20:57.
Anotace
Cílem publikace je představit z nejrůznějších úhlů problematiku výuky jihoslovanských jazyků, tj. slovinštiny, chorvatštiny, srbštiny, makedonštiny a bulharštiny, která spadá do širší sféry studia tzv. „malých“ filologií. Uvedená problematika je nahlížena z více hledisek – především však z organizačního, pedagogicko-metodologického a translatologického. Autoři si kladou otázky, kde se nacházejí současná filologická studia o jihoslovanských jazycích (úvodní texty přibližují mj. vývoj jednotlivých jihoslovanských filologií na FF MU od jejich vzniku po současnost), jaké jsou problémy, s nimiž se potýkají, jaký je stav dnešních univerzitních jihoslovanských filologií (především tam, kde oba autoři působí – na Masarykově univerzitě v Brně) a snaží se předpovědět, jakým směrem se nejspíš bude výuka inovovat a vyvíjet.
Anotace anglicky
The aim of the publication is to present the problems of Slavic language teaching, ie Slovenian, Croatian, Serbian, Macedonian and Bulgarian, from a variety of perspectives, which fall within the wider sphere of study of so-called "small" philologies. This issue is viewed from several points of view - mainly from organizational, pedagogical-methodological and translatological. The authors ask questions about current philological studies of South Slavic languages (introductory texts include, among other things, the development of individual South Slavic philologies at the Faculty of Arts, from their birth to the present), what are the problems faced by the current state of South Slavic philology (Especially where the two authors work - at the Masaryk University in Brno) and try to predict the direction in which the teaching will probably innovate and develop.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 20:58