J 2017

Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky

HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ and Halina MATĚJOVÁ

Basic information

Original name

Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky

Name (in English)

Evaluation of diet quality of raw food consumers – case reports

Authors

HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana SPÁČILOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Aneta POHOŘALÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30308 Nutrition, Dietetics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/17:00096951

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

raw food; hodnocení konzumentů

Keywords in English

raw food; Evaluation of diet quality

Tags

Tags

Reviewed
Změněno: 19/3/2018 17:56, Soňa Böhmová

Abstract

V originále

Kazuistiky navazují na teoretický článek (VaP2/2017) 0 stylu stravování raw food. Jsou zaměřeny na analýzu stravovacího režimu třech mladých konzumentů raw food a jeho hodnocení z hlediska kvality i množství přijímaných živin. Nedostatečný přívod byl pozorován pouze u vitaminů D a B12, u vápníku významně v jednom případě. Ideální nebo naopak excesivní hodnoty přívodu ostatních makro- 1 mikronutrientů, které se ve výsledcích ukázaly, je však nutné hodnotit individuálně s ohledem na původ, podobu konkrétní živiny a existenci dalších faktorů znemožňujících nebo naopak podporujících resorpci v lidském organismu.

In English

Case histories are focused on analysis of the dietary regimen of rawfoodists and the following evaluation if it comes to quality and quantity of nutrients taken from raw food. Inadequate intake of calcium, vitamine D and vitamine B12 was observed. Ideal or excessive intake of other macro- and micronutrients was evaluated under consideration of specific factors affecting the resorption in human digestive system.