HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ and Halina MATĚJOVÁ. Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky (Evaluation of diet quality of raw food consumers – case reports). Výživa a potraviny. Praha: Výživaservis, 2017, vol. 72, No 3, p. 82-83. ISSN 1211-846X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Hodnocení kvality stravy konzumentů raw food – kazuistiky
Name (in English) Evaluation of diet quality of raw food consumers – case reports
Authors HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana SPÁČILOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Aneta POHOŘALÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30308 Nutrition, Dietetics
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/17:00096951
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) raw food; hodnocení konzumentů
Keywords in English raw food; Evaluation of diet quality
Tags EL OK
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Soňa Böhmová, učo 232884. Changed: 19/3/2018 17:56.
Abstract
Kazuistiky navazují na teoretický článek (VaP2/2017) 0 stylu stravování raw food. Jsou zaměřeny na analýzu stravovacího režimu třech mladých konzumentů raw food a jeho hodnocení z hlediska kvality i množství přijímaných živin. Nedostatečný přívod byl pozorován pouze u vitaminů D a B12, u vápníku významně v jednom případě. Ideální nebo naopak excesivní hodnoty přívodu ostatních makro- 1 mikronutrientů, které se ve výsledcích ukázaly, je však nutné hodnotit individuálně s ohledem na původ, podobu konkrétní živiny a existenci dalších faktorů znemožňujících nebo naopak podporujících resorpci v lidském organismu.
Abstract (in English)
Case histories are focused on analysis of the dietary regimen of rawfoodists and the following evaluation if it comes to quality and quantity of nutrients taken from raw food. Inadequate intake of calcium, vitamine D and vitamine B12 was observed. Ideal or excessive intake of other macro- and micronutrients was evaluated under consideration of specific factors affecting the resorption in human digestive system.
PrintDisplayed: 25/4/2024 03:42