2017
Raw food versus cooked food aneb syrová versus vařená strava
HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ a Halina MATĚJOVÁZákladní údaje
Originální název
Raw food versus cooked food aneb syrová versus vařená strava
Název anglicky
Raw food versus cooked food
Autoři
HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Česká republika, domácí), Jana SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Aneta POHOŘALÁ (203 Česká republika, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14110/17:00096952
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova česky
Raw food; syrová strava; vařená strava
Klíčová slova anglicky
Raw food; cooked food
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 19. 3. 2018 17:48, Soňa Böhmová
V originále
Raw food (syrova strava) je v soucasnosti popularni alter-nativnf zpusob stravovani, ktery ve sve podstate kopiruje principy veganstvf, ale omezeni vyberu potravin vhodnych ke konzumaci je zde rozsireno o vylouceni jejich tepelneho zpracovanf. Clanek je souhrnem dosavadnich poznat-ku o tomto zpiisobu stravovani zejmena se zamefenim na pfednosti i nedostatky s ohledem na skupiny konzumo-vanych potravin a vyvozeni moznych dopadu pro zdravi cloveka vcetne hodnoceni souvisejicich nutricnich rizik.
Anglicky
Raw food is presently a famous alternative dietary lifestyle which derives its principles from veganism, excluding additionally the (thermal) processing of food. The aim of this article is to summarize the knowledge about this topic up to now, to describe its' strenghts and weaknesses regarding certain groups of consumed food and draw the potential consequences of raw food diet on human health with the assessment of related nutritional risks.