J 2017

Raw food versus cooked food aneb syrová versus vařená strava

HANUŠKOVÁ, Daniela, Jana SPÁČILOVÁ, Aneta POHOŘALÁ a Halina MATĚJOVÁ

Základní údaje

Originální název

Raw food versus cooked food aneb syrová versus vařená strava

Název anglicky

Raw food versus cooked food

Autoři

HANUŠKOVÁ, Daniela (203 Česká republika, domácí), Jana SPÁČILOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Aneta POHOŘALÁ (203 Česká republika, domácí) a Halina MATĚJOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

Výživa a potraviny, Praha, Výživaservis, 2017, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30308 Nutrition, Dietetics

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/17:00096952

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

Raw food; syrová strava; vařená strava

Klíčová slova anglicky

Raw food; cooked food

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 19. 3. 2018 17:48, Soňa Böhmová

Anotace

V originále

Raw food (syrova strava) je v soucasnosti popularni alter-nativnf zpusob stravovani, ktery ve sve podstate kopiruje principy veganstvf, ale omezeni vyberu potravin vhodnych ke konzumaci je zde rozsireno o vylouceni jejich tepelneho zpracovanf. Clanek je souhrnem dosavadnich poznat-ku o tomto zpiisobu stravovani zejmena se zamefenim na pfednosti i nedostatky s ohledem na skupiny konzumo-vanych potravin a vyvozeni moznych dopadu pro zdravi cloveka vcetne hodnoceni souvisejicich nutricnich rizik.

Anglicky

Raw food is presently a famous alternative dietary lifestyle which derives its principles from veganism, excluding additionally the (thermal) processing of food. The aim of this article is to summarize the knowledge about this topic up to now, to describe its' strenghts and weaknesses regarding certain groups of consumed food and draw the potential consequences of raw food diet on human health with the assessment of related nutritional risks.