DASTYCHOVÁ, Eliška. Profesionální a neprofesionální ekzémová onemocnění u pracovníků v kovoprůmyslu. Referátový výběr z dermatovenerologie. Praha: Czechopress Agency s.r.o., 2017, roč. 59, č. 2, s. 6-28. ISSN 1213-9106.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Profesionální a neprofesionální ekzémová onemocnění u pracovníků v kovoprůmyslu
Název anglicky Professional and non-professional eczema in metal workers
Autoři DASTYCHOVÁ, Eliška (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Referátový výběr z dermatovenerologie, Praha, Czechopress Agency s.r.o. 2017, 1213-9106.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00097039
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky kovoprůmysl; iritační dermatitida; kontaktní ekzém; průmyslové kapaliny
Klíčová slova anglicky metal industries; irritative dermatitis; contact eczema; industrial liquids; metals
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 19. 3. 2018 15:55.
Anotace
Nejčastěji se u pracovníků v kovoprůmyslu setkáváme s iritačními dermatitidami, které mohou být následně komplikovány kontaktní přecitlivělostí s vývinem profesionálního kontaktního ekzému. Příčinou iritačnich dermatitid jsou v kovoprůmyslu obvykle minerální oleje a z nich připravené chladící emulze. Ke vzniku iritační dermatitidy může přispívat i razantní čištění kůže mycími pastami. Příčinou kontaktní senzibilizace mohou být obsahové součásti průmyslových kapalin, tj. látky konzervační, emulgační, event. antioxidační. Další možnou příčinou senzibilizace jsou stopy kovů (chrom, nikl, kobalt, mangan a další), které přecházejí do chladících emulzí z obráběných legovaných ocelí. Dalším zdrojem senzibilizace může být kontakt s předměty z pryže. Vlastními kontaktními alergeny jsou antioxidanty černé pryže, akcelerátory vulkanizace pryže, zvláště tiuramového typu, difenylqua-nidin a další. Zřídka jsou příčinou kontaktní senzibilizace další alergeny, např. plastické hmoty, zvláště na bázi epoxidových pryskyřic či akrylátů. Setkat se můžeme i s kontaktní přecitlivělostí pocházející z ochranných pracovních pomůcek - kožených chromočiněných pracovních rukavic (chrom), pryžových rukavic (gumárenské chemikálie) a ochranných pracovních mastí (pomocné látky apod.). Příčinou profesionálních iritačnich dermatitid byly v souboru 470 pracovníků kovoprůmyslu nejčastěji minerální oleje a z nich připravené chladící emulze, příčinou profesionálních ekzémů byly nejčastěji pomocné látky průmyslových kapalin, kovy, plastické hmoty a gumárenské chemikálie.
Anotace anglicky
In Metal Workers with eczma the most common type of eczma is irritative dermatitis, which can consequently be complicated with the development of contact hypersensitivity with the developement of occupational contact dermatitis. The cause of irritative dermatitis in the metal industry are usually the minerál oils and cooling emulsions that are prepared from them. The formation of irritative dermatitis may also be exacerbated by aggressi-vely cleaning the skin with cleaning pastes. The cause of contact sensitization may be from components of industrial fluids, ie. substances preservative, emulsifying agents and/or antioxidants.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:59