BALÍK, Josef, Pavel HÍC, Jana KULICHOVÁ, Pavla NOVOTNÁ, Jan TŘÍSKA, Naděžda VRCHOTOVÁ, Jan STROHALM, Danuše LEFNEROVÁ a Milan HOUŠKA. Musts with Increased Lignan Content Through Addition of Lignan Extracts. Food and Bioprocess Technology. New York: Springer, 2017, roč. 10, č. 7, s. 1367-1373. ISSN 1935-5130. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s11947-017-1911-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Musts with Increased Lignan Content Through Addition of Lignan Extracts
Autoři BALÍK, Josef (203 Česká republika), Pavel HÍC (203 Česká republika), Jana KULICHOVÁ (203 Česká republika), Pavla NOVOTNÁ (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Jan STROHALM (203 Česká republika), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Milan HOUŠKA (203 Česká republika).
Vydání Food and Bioprocess Technology, New York, Springer, 2017, 1935-5130.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.998
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00097079
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s11947-017-1911-6
UT WoS 000403551600015
Klíčová slova anglicky Enrichment of must; Lignans (HMR; CONI); Antioxidant activity; Total polyphenol content
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 7. 3. 2018 16:55.
Anotace
Red and white grape musts were enriched with 7-hydroxymatairesinol (HMR), which is the main lignan contained in spruce knots. Lignan enrichment was achieved by adding a spruce knot ethanol extract. Enriched musts were stored for 12 months and during storage must samples were periodically analyzed for HMR and alpha-conidendrin content, antioxidant activity, total polyphenols, and anti-mutagenicity. The data were statistically evaluated in order to determine the influence of grape type, quantity of added lignan extracts, addition of sugar, method of preservation and storage time on the quantity of lignans added, antioxidant activity, total polyphenols, and anti-mutagenicity. Lignan content was significantly influenced by the addition of lignan extracts. After storage, lignan content had changed only moderately and the added lignans were stable in the stored musts. Total polyphenol content and antioxidant activity of grape musts were significantly increased by the type of must grape and by thermomaceration. Thermomacerated red musts exhibited higher anti-mutagenicity compared to thermomacerated white musts, independent of lignan addition.
VytisknoutZobrazeno: 20. 7. 2024 08:21