VALCOVÁ, Adriana a Alena ČERNÁ. Role alkoholu a jiných návykových látek v kontextu domácího násilí. In Adiktologická konference s názvem Závislý rodič, 28. 3. 2017, Brno. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role alkoholu a jiných návykových látek v kontextu domácího násilí
Název anglicky Role of alcohol and other addictives in the context of domestic violence
Autoři VALCOVÁ, Adriana (203 Česká republika, garant, domácí) a Alena ČERNÁ (203 Česká republika).
Vydání Adiktologická konference s názvem Závislý rodič, 28. 3. 2017, Brno, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00097245
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky domácí násilí; alkohol; návykové látky
Klíčová slova anglicky domestic violence; alcohol; addictives
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 10. 4. 2018 10:18.
Anotace
Domácí násilí bylo dlouhou dobu společností opomíjeným fenoménem, odehrávajícím se takzvaně za zavřenými dveřmi. V posledních letech se můžeme setkat s čím dál častější diskuzí na téma reality obětí i pachatelů domácího násilí, se vznikem organizací zaměřených na cílovou skupinu osob se zkušeností s DN a literatury o tomto fenoménu, stejně jako s inovacemi v ochraně obětí v oblasti práva. Souvislosti mezi vznikem domácího násilí a závislostí na návykových látkách však v našich končinách mnoho pozornosti věnováno není. V příspěvku shrnujeme aktuální tuzemské i zahraniční poznatky o vztahu mezi závislostí na návykových látkách a vznikem domácího násilí, a to v situacích konzumace návykových látek agresorem či obětí, jak z hlediska současné právní úpravy, tak i z pohledu psychologického.
Anotace anglicky
Domestic violence has been a neglected phenomenon by a so-called behind-the-door phenomenon for long time. In recent years, we have been experiencing ever more frequent debates on the reality of victims and domestic violence offenders, they are created organizations targeting the group of people with experiences with DN and literature, and innovations in the protection of victims in the area of law has been done. However, the context between the emergence of domestic violence and addiction to addictive substances is not devoted to our attention. In this paper we summarize the current domestic and foreign knowledge about the relationship between addiction to addictive substances and the emergence of domestic violence in situations of consumption of addictive substances by an aggressor or victim both from the point of view of the current legal regulation and from the point of view of the psychological.
Návaznosti
MUNI/A/1042/2015, interní kód MUNázev: Psychologické aspekty zvládání zátěže u vrcholových sportovců v adolescenci (Akronym: PACA)
Investor: Masarykova univerzita, Psychologické aspekty zvládání zátěže u vrcholových sportovců v adolescenci, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 14:31