J 2017

Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek

VONTROBOVÁ, Eva, Jana KOPECKÁ, Gabriela ROTKOVÁ a Dagmar MATOULKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek

Autoři

VONTROBOVÁ, Eva (203 Česká republika, domácí), Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí), Gabriela ROTKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika, garant)

Vydání

Kvasný průmysl, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, 0023-5830

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14310/17:00097365

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000430985100003

Klíčová slova anglicky

genome; yeast; beer; regulation of metabolism; Saccharomyces; wine

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 1. 7. 2020 15:35, Mgr. Marie Šípková, DiS.

Anotace

V originále

Publikace je zaměřena na pivovarské a vinařské kvasinky a jejich roli při výrobě alkoholických nápojů. Jednotlivé rody a druhy kvasinek se odlišují stavbou genomu. Četné hybridizace vedly ke vzniku nových linií kvasinek, jako jsou například skupiny spodních pivovarských kvasinek Saaz a Frohberg. Se strukturou genomu je spjata syntesa proteinů. Proteiny ovlivňují metabolické pochody buňky a tedy i vznik metabolitů. Díky svým specifi ckým metabolickým pochodům mají kvasinky významný vliv na aroma a chuť kvašených nápojů. Alkoholy, estery, acetaldehydy, monoterpenoidy, organické kyseliny, glycerol, vicinální diketony nebo sirné sloučeniny produkované kvasinkami dávají vznik charakteristickým chuťovým a aromatickým profi lům, čehož je využíváno při výrobě různých druhů piv a vín. Aroma a chuť jsou ovlivněny i působením stresových faktorů na kvasničné buňky v průběhu kvasných procesů. V publikaci je také zahrnut stručný přehled metabolismu kvasinek, s důrazem na katabolismus glukosy a ethanolové kvašení.

Návaznosti

MUNI/A/1013/2015, interní kód MU
Název: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty