MORAVEC, Pavel a Alena SLEZÁČKOVÁ. Postoje studentů psychologie vůči křesťanství. In I. Sobotková, D. Heller, & A. Slezáčková. Psychologické dny 2016 : Možnosti a hranice psychologie : Sborník z konference. Olomouc: Univerzita Palackého, 2017, s. 225-235. ISBN 978-80-244-5164-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoje studentů psychologie vůči křesťanství
Název anglicky Attitudes of Psychology Students to Christianity
Autoři MORAVEC, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí) a Alena SLEZÁČKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Olomouc, Psychologické dny 2016 : Možnosti a hranice psychologie : Sborník z konference, od s. 225-235, 11 s. 2017.
Nakladatel Univerzita Palackého
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00097442
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-244-5164-0
Klíčová slova česky Postoje ke křesťanství; spiritualita; studenti psychologie
Klíčová slova anglicky Attitudes to Christianity; spirituality; psychology students
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 16. 4. 2018 10:48.
Anotace
Náboženství a psychologie jsou oblasti, které se podle některých autorů vzájemně vymezují a podle jiných se částečně překrývají. Cílem příspěvku je představit výsledky výzkumu zabývajícího se postoji studentů psychologie vůči křesťanství. Dvě otázky s volnou možností odpovědi na vnímaná pozitiva a negativa byly položeny 88 studentům FF MU v Brně. Odpovědi byly zpracovány kvalitativně metodou zakotvené teorie. Studenti na křesťanství nejvíce obdivovali skutečnost, že pomáhá vytvářet společenství lidí, nabízí smysl života a vede k pomoci ostatním. Nejvíce mu vytýkali přílišné dogmatické myšlení a neochotu k reflexi nad sebou, manipulativní jednání vůči věřícím lidem a odmítání odpovědnosti za vlastní život. Výsledky byly kvantitativně porovnány podle pohlaví, osobnostních charakteristik respondentů a jejich míry ztotožnění se s křesťanstvím.
Anotace anglicky
Some authors say that religion and psychology are areas which define themselves; others say that they partially cover each other. The goal of this article is to present results of our research of the attitudes of psychology students to Christianity. Two open questions for perceived positives and negatives were put to 88 students of Faculty of Arts of Masaryk University in Brno. The answers were analyzed by Grounded theory. Common categories from the answers were created. Then the frequency of these answers was counted. The most common positives of Christianity were the community, the offer of the sense of the life and the leading to the help for others. The most common negatives were the dogmatic thinking, the manipulation and the rejection of one’s responsibility. The results were compared by sex, personality and the intensity of identification to Christianity.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:44