D 2017

The Efficiency of the Value Creation Model in the Manufacturing Industry in the Czech Republic

SUCHÁNEK, Petr a Martin ŠTĚRBA

Základní údaje

Originální název

The Efficiency of the Value Creation Model in the Manufacturing Industry in the Czech Republic

Autoři

SUCHÁNEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Martin ŠTĚRBA (203 Česká republika, domácí)

Vydání

1. vyd. Brno, International Scientific Conference of Business Economics Management and Marketing 2017. Proceedings of International Scientific Conference of Business Economics Management and Marketing 2017, od s. 273-283, 11 s. 2017

Nakladatel

Masaryk University

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50204 Business and management

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14560/17:00094938

Organizační jednotka

Ekonomicko-správní fakulta

ISBN

978-80-210-8714-9

UT WoS

000432090800028

Klíčová slova anglicky

value creation model; EVA ratio; financial analysis; performance; manufacturing industry

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 24. 5. 2018 11:51, doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.

Anotace

V originále

The subject of this article is determining the efficiency of the Value Creation Model (VCM) in the manufacturing industry in the Czech Republic. The aim of the article is to identify and compare the ability of VCM to distinguish companies creating value or destroying value in the manufacturing and food industries. VCM has been designed on the research basis of food enterprises, where its explanatory power is very good. The question then becomes: what explanatory power does it have in other sectors? To determine and compare predictive ability, VCM values will be calculated for selected companies from the manufacturing industry and on that basis enterprises will be classified as enterprises creating or destroying value or enterprises in the so-called grey zone. The EVA ratio will be also calculated for the same enterprises and used to divide them into enterprises creating and destroying value. Finally, the consensus of classification by the VCM index and EVA will be determined for enterprises within the sector and this will be compared with the level of agreement in food enterprises, which will serve as a control sample. So the efficiency of VCM within selected sectors will be determined and at the same time it will be possible to compare this efficiency between these sectors.

Návaznosti

GA16-16260S, projekt VaV
Název: Přístup managementu k redukci zpětných toků ve vazbě na spokojenost zákazníků a neustálé zlepšování
Investor: Grantová agentura ČR, Přístup managementu k redukci zpětných toků ve vazbě na spokojenost zákazníků a neustálé zlepšování