BRAT, Kristián, Zdeněk MERTA a Ivan ČUNDRLE. Is it intestinal tuberculosis again? Case report. Vnitřní lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2017, roč. 63, č. 5, s. 354-360. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Is it intestinal tuberculosis again? Case report
Název česky Je to znovu střevní tuberkulóza? Kazuistika
Autoři BRAT, Kristián (703 Slovensko, garant, domácí), Zdeněk MERTA (203 Česká republika, domácí) a Ivan ČUNDRLE (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2017, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/17:00097632
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky střevní tuberkulóza; pancytopenie; syndrom krátkého střeva; nedostatek vitaminu B12
Klíčová slova anglicky intestinal tuberculosis; pancytopenia; short bowel syndrome; vitamin B12 deficiency
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 22. 3. 2018 16:33.
Anotace
This case report focuses on an immigrant admitted to the Department of Respiratory Diseases, University Hospital Brno due to suspicion of relapsing intestinal tuberculosis. The patient presented with fever, night sweat, weight loss, diarrhea, and a history of several tuberculosis attacks in the last few years. None of the examinations confirmed the presence of active tuberculosis but raised suspicion of hematological malignancy. Pancytopenia was present in the peripheral blood. However, bone marrow examination and flowcytometry excluded the presence of a hematological malignancy. The results pointed to the possibility of vitamin B12 or folate deficiency that were both confirmed consequently by serum biochemical tests. Cobalamin and folate deficiency were caused by short bowel syndrome that developed after a major intestinal resection that the patient underwent in his past. Combined treatment including vitamins, pancreatic enzymes substitution, antidiarrhoics and spasmolytics was administered. The general health status of the patient improved rapidly with restitution of hematopoiesis, weight gain, and a decrease by 80% in daily number of stools. Clinical appearance of intestinal tuberculosis, short bowel syndrome and of cobalamin and folate deficiency as well as pathophysiology, diagnosis and treatment of these uncommon or even rare diseases are discussed in this case report.
Anotace česky
Tato kazuistika popisuje případ imigranta, který byl přijat na Kliniku nemocí plicních a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici Brno kvůli podezření na recidivu střevní tuberkulózy. U pacienta přetrvávaly horečky, noční pocení, úbytek váhy a průjem. V posledních letech prodělal několik atak tuberkulózy. Žádné z vyšetření však nepotvrdilo přítomnost aktivní formy tuberkulózy, ale vzniklo podezření na hematologickou malignitu. V periferní krvi byla zjištěna pancytopenie. Avšak vyšetření kostní dřeně a průtoková cytometrie vyloučily hematologickou malignitu. Výsledky ukázaly na potenciální deficienci vitaminu B12 nebo folátu a obojí bylo následně potvrzeno sérovými biochemickými testy. Nedostatek kobalaminu a folátu byl způsoben syndromem krátkého střeva, který se vyvinul v důsledku rozsáhlé resekce střeva, kterou pacient v minulosti podstoupil. Byla zavedena kombinovaná terapie, která obsahovala vitamíny, substituci pankreatickými enzymy, antidiaroika a spazmolytika. S restitucí krvetvorby, váhovým přírůstkem a snížením denního počtu stolic o 80 % se celkový zdravotní stav pacienta rychle zlepšil. Tato kazuistika se zaměřuje na klinické příznaky střevní tuberkulózy, syndromu krátkého střeva a nedostatku kobalaminu a folátu, a dále na patofyziologii, diagnostiku a léčbu těchto neobvyklých, nebo dokonce vzácných onemocnění.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:28