PAŘIL, Petr. Vysychání vodních toků – příčiny, důsledky, možná řešení. In Seminář státní správy k dopadům klimatické změny, Znojmo,. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vysychání vodních toků – příčiny, důsledky, možná řešení
Název anglicky River drying - causes, consequences, possible solutions
Autoři PAŘIL, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Seminář státní správy k dopadům klimatické změny, Znojmo, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00097705
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky stream drying; land use; risk map of stream drying; stream and catchment restoration
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Pařil, Ph.D., učo 70751. Změněno: 11. 1. 2019 22:17.
Anotace
Příspěvek se zabývá příčinami úplného vysychání menších vodních toků v ČR jak z hlediska aktivit člověka, tak i v důsledku probíhající klimatické změny. Jsou v něm prezentovány fyzikálně chemické změny, ke kterým v průběhu vysychání toku dochází včetně vlivů na oživení toků. Dále byla prezentována i) Metoda bioindikace epizod předcházejícího vyschnutí toků pomocí vodních bezobratlých (makrozoobentos) a ii) Mapy vysychání drobných toků pro celou ČR oba zdroje jsou dostupné zdarma online na stránkách projektu BIOSUCHO (ww.sucho.eu). Kromě samotných příčin a následků epizod vyschnutí toku byly prezentovány zásady managementu niv, koryt a břehových porostů toků ohrožených vysycháním (revitalizace), stejně jako jejich povodí, která hrají klíčovou roli v adaptaci na klimatickou změnu. Zde byl kladen důraz na nejednoznačnou úlohu rybníků z hlediska eliminace suchých epizod na tocích stejně jako na nutnost opatření na zemědělské půdě (změna agrotechnických postupů a dotační politiky podporující šetrnější postupy).
Anotace anglicky
Contribution presents causes, consequences and possible solutions of drying of small water courses in relation to human activity and climate change.
Návaznosti
LTC17017, projekt VaVNázev: Validace bioindikačních metod jako nástrojů pro udržitelný management středoevropských vysychavých toků a přenos těchto metod do praxe (Akronym: InterStreaM)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Validace bioindikačních metod jako nástrojů pro udržitelný management středoevropských vysychavých toků a přenos těchto metod do praxe, INTER-COST
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 00:57