RUTHOVÁ, Tereza, Denis COPILAS CIOCEANU, Petr PAŘIL a Adam PETRUSEK. Cryptic diversity of "Czechoslovak" Gammarus. In EKOLOGIE 2017 - KONFERENCE ČESKÉ SPOLEČNOSTI PRO EKOLOGII, p.109. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Cryptic diversity of "Czechoslovak" Gammarus
Název anglicky Cryptic diversity of "Czechoslovak" Gammarus
Autoři RUTHOVÁ, Tereza (203 Česká republika), Denis COPILAS CIOCEANU (642 Rumunsko), Petr PAŘIL (203 Česká republika, garant, domácí) a Adam PETRUSEK (203 Česká republika).
Vydání EKOLOGIE 2017 - KONFERENCE ČESKÉ SPOLEČNOSTI PRO EKOLOGII, p.109, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00097767
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky Gammarus; cryptic diversity; stream scale
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Pařil, Ph.D., učo 70751. Změněno: 2. 10. 2017 13:39.
Anotace
Sladkovodní blešivci jsou významnou složkou makrozoobentosu, jejichž genetická variabilita často odráží dávnou, geologickou historii daného areálu. Mnohé dříve popsané taxony jsou ve skutečnosti diverzifikované druhové komplexy, což platí i pro našeho nejběžnějšího blešivce potočního (Gammarus fossarum). V naší studii jsme se věnovali jejich diverzitě na rozhraní Českého masívu a Západních Karpat, mezi nimiž probíhá významná biogeografická hranice pro řadu bezobratlých živočichů a rostlin. My jsme testovali, jestli se projevuje i ve fylogeografii zástupců permanentní vodní fauny. Analýza dvou mitochondriálních a třech jaderných genů odhalila přítomnost osmi divergentních linií G. fossarum miocenního stáří. Všech osm se vyskytuje v Západních Karpatech, zatímco Český masív je osídlen pouze dvěma. Mikroendemické areály některých linií a přítomnost dvou bazálních linií komplexu podporují hypotézu, že blešivci přežili pleistocenní glaciální cykly v karpatských refugiích. Předpokládáme, že klíčovou roli měly oteplené minerální prameny, jež jsou v Karpatech běžné a mohly tak zajistit stabilní prostředí i v chladných a suchých obdobích. Lokální kontakt čtyř linií komplexu studujeme na Vsetínsku. Jejich distribuce je mozaikovitá, v lokálních povodích se vyskytují až tři linie i syntopicky a často se jejich distribuce liší mezi horními a dolními částmi toků. Zde plánujeme studovat řadu navazujících ekologických otázek souvisejících s lokální koexistencí ekologicky podobných linií.
Anotace anglicky
High cryptic diversity of Gammarus fossarum lineages was documented on smale scale (upstream-downstream) of Western Carpathian streams in Eastern part of the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 17:08