2017
Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu
KUMSTÁT, MichalZákladní údaje
Originální název
Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu
Název anglicky
Low-carbohydrate high-fat diets for (non)athletes
Autoři
KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Brno, Pohybový aparát a zdraví, od s. 67-74, 8 s. 2017
Nakladatel
Paido
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor
30306 Sport and fitness sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14510/17:00097959
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
ISBN
978-80-7315-265-9
Klíčová slova anglicky
metabolism; endurance exercise; alternativní výživa
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 24. 4. 2018 11:36, Mgr. Pavlína Roučová, DiS.
V originále
Mezi populární alternativní směry výživy patří u sportovců, ale také u nesportující populace tzv. nízko-sacharidová, vysoko-tuková strava. Její uplatňování s sebou přináší řadu metabolických změn, které mohou u sportovců přispět k podpoře výkonu. Řada studií dále potvrzuje, že nízko-sacharidový režim má příznivý vliv na řadu rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa podle tohoto směru není primárně energeticky restriktivní, ale je založená na manipulaci s poměrem přijímaných sacharidů a tuků. Tento režim znamená výrazný odklon od zakořeněného paradigmatu o potřebě sacharidů ve výživě člověka. Jasná definice a okolnosti realizace nízko-sacharidové výživy však neexistují. Cílem sdělení je proto prezentovat odborně podložené poznatky o podobách nízko-sacharidového modelu výživy u sportovců a poukázat na jeho potenciální zdravotní benefity.
Anglicky
Low-carbohydrate high-fat diets become highly popular both among athletes and even non-athletic population. There are number of metabolic changes that may promote athlete’s performance in particular sporting situation. Moreover, recent studies have confirmed that the low-carbohydrate regime has a beneficial effect on a number of cardiovascular risk markers. Low-carbohydrate high-fat diets are not primarily energy-restrictive, but are principally based on manipulation with the carbohydrates to fat ratio in the daily diet. In general, this regime significantly changes the paradigm about the need of carbohydrates in human nutrition. However, clear definitions and conditions for the individual implementation of low-carbohydrate diet are lacking. The aim of the theoretical review is therefore to present an evidence based background of the forms of low-carbohydrate diets used by athletes and to point out some of the proposed potential health benefits.