C 2017

Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu

KUMSTÁT, Michal

Základní údaje

Originální název

Nízko-sacharidová vysokotuková výživa (nejen) ve sportu

Název anglicky

Low-carbohydrate high-fat diets for (non)athletes

Autoři

KUMSTÁT, Michal (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Brno, Pohybový aparát a zdraví, od s. 67-74, 8 s. 2017

Nakladatel

Paido

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

30306 Sport and fitness sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14510/17:00097959

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-80-7315-265-9

Klíčová slova anglicky

metabolism; endurance exercise; alternativní výživa

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 24. 4. 2018 11:36, Mgr. Pavlína Roučová, DiS.

Anotace

V originále

Mezi populární alternativní směry výživy patří u sportovců, ale také u nesportující populace tzv. nízko-sacharidová, vysoko-tuková strava. Její uplatňování s sebou přináší řadu metabolických změn, které mohou u sportovců přispět k podpoře výkonu. Řada studií dále potvrzuje, že nízko-sacharidový režim má příznivý vliv na řadu rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění. Výživa podle tohoto směru není primárně energeticky restriktivní, ale je založená na manipulaci s poměrem přijímaných sacharidů a tuků. Tento režim znamená výrazný odklon od zakořeněného paradigmatu o potřebě sacharidů ve výživě člověka. Jasná definice a okolnosti realizace nízko-sacharidové výživy však neexistují. Cílem sdělení je proto prezentovat odborně podložené poznatky o podobách nízko-sacharidového modelu výživy u sportovců a poukázat na jeho potenciální zdravotní benefity.

Anglicky

Low-carbohydrate high-fat diets become highly popular both among athletes and even non-athletic population. There are number of metabolic changes that may promote athlete’s performance in particular sporting situation. Moreover, recent studies have confirmed that the low-carbohydrate regime has a beneficial effect on a number of cardiovascular risk markers. Low-carbohydrate high-fat diets are not primarily energy-restrictive, but are principally based on manipulation with the carbohydrates to fat ratio in the daily diet. In general, this regime significantly changes the paradigm about the need of carbohydrates in human nutrition. However, clear definitions and conditions for the individual implementation of low-carbohydrate diet are lacking. The aim of the theoretical review is therefore to present an evidence based background of the forms of low-carbohydrate diets used by athletes and to point out some of the proposed potential health benefits.

Přiložené soubory

Nizko-sacharidova_strava_Pohyb_a_zdravi_2017_Kumstat.pdf
Požádat o autorskou verzi souboru