ŠEVČÍKOVÁ, Kateřina. Postoje žáků vybraných základních škol k pěstitelských pracím. In Dytrtová, Radmila; Sandanusová, Anna; Jirsáková, Jitka; Jordánová, Barbora. Sborník statí z XII. ročníku konference EDUCO na téma: VÝZKUM V PŘÍPRAVĚ UČITELŮ PŘÍRODOVĚDNÝCH, ZEMĚDĚLSKÝCH A PŘÍBUZNÝCH OBORŮ. 1. vyd. Česká zemědělská univerzita v Praze: Česká zemědělská univerzita v Praze - Institut vzdělávání a poradenství, 2017, s. 104-112. ISBN 978-80-213-2784-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoje žáků vybraných základních škol k pěstitelských pracím
Název česky Postoje žáků vybraných základních škol k pěstitelských pracím
Název anglicky Attitudes of pupils of selected primary schools to plant growing work
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Česká zemědělská univerzita v Praze, Sborník statí z XII. ročníku konference EDUCO na téma: VÝZKUM V PŘÍPRAVĚ UČITELŮ PŘÍRODOVĚDNÝCH, ZEMĚDĚLSKÝCH A PŘÍBUZNÝCH OBORŮ, od s. 104-112, 9 s. 2017.
Nakladatel Česká zemědělská univerzita v Praze - Institut vzdělávání a poradenství
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14410/17:00098124
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-213-2784-9
Klíčová slova česky pěstitelské práce; základní škola; vysoká škola; postoje
Klíčová slova anglicky plant growing work; primary school; college; attitudes
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 16. 3. 2018 16:27.
Anotace
Předkládaná pilotní studie je zaměřena na výzkum postojů žáků českých základních škol k vyučovacímu předmětu pěstitelské práce. Klade si za cíl zjistit zejména rozdíl v postojích z hlediska pohlaví a oblíbeného předmětu. Jako výzkumný nástroj byl použit dotazník s pětistupňovými škálovanými položkami Likertova typu, který byl administrován 151 žákům dvou základních škol. Pomocí faktorové analýzy byly položky rozděleny do čtyř kategorií: oblíbenost a pomůcky; zájem o pěstitelské práce; významnost pěstitelských prací; oblíbenost a náročnost. Celkové skóre postojové části indikovalo pozitivní postoj žáků k vyučovacímu předmětu pěstitelské práce. Vliv pohlaví na postoje žáků k pěstitelským pracím byl nevýznamný – mezi chlapci a dívkami není statisticky významný rozdíl. Vliv oblíbeného předmětu se ukázal jako významný faktor ovlivňující postoje žáků k pěstitelským pracím. V závěru jsou navrženy další možnosti směřování výzkumu v této oblasti.
Anotace anglicky
The pilot study is focused on the investigation of lower secondary school pupils attitudes of Czech to the subject of Plant growing. The partial aims are to find out differences between results with respect to gender and favourite subject. A questtionnaire with 5-point Likert type items was used as a research tool. The sample size contained 151 pupils of two Czech lower secondary schools. By factor analysis the items were distributed into four categories: Popularity and aids; interest in plant growing; the sagnificance of plant growing; popularity and difficulty. The overal score indicated positive pupils´attitudes toward plant growing. The influence of the gender on the attitudes of the pupils to the plant growing was insignificant - there is no statistically significant difference between boys and girls. The influence of a favorite subject has proved to be a significant factor influencing pupils' attitudes towards plant growing. The conclusion includes further possibilities of research in this area.
Návaznosti
MUNI/A/1262/2016, interní kód MUNázev: Příprava učitelů zeměpisu a přírodopisu na terénní výuku
Investor: Masarykova univerzita, Příprava učitelů zeměpisu a přírodopisu na terénní výuku, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 15:46